Kalk gazon strooien

Het strooien van kalkkorrels op het gazon in de winter is erg belangrijk. Doordat het gras in de winter langzaam tot niet groeit, ontvangt het niet voldoende voedingstoffen. Daarom is het belangrijk dat de zuurtegraad (pH-gehalte) in de grond op peil gehouden wordt, zodat voedingstoffen de rest van het jaar beter worden opgenomen. Hieronder geven wij uitleg hierover.

Kalk verspreiden gazon     Kalkkorrels gazon

Kalk gazon strooien, wanneer en waarom?

Op elk gazon moet er minimaal een keer per jaar kalk gestrooid worden. Strooi kalkkorrels in de winter, eind december of in januari. In de winter is de zuurtegraad van de ondergrond namelijk vaak niet op peil. Daarom is het belangrijk dat het pH-gehalte van de grond goed is. Je kunt gemakkelijk zelf het pH-waarde van de tuin meten met een pH-meter. Zodra de zuurtegraad op peil is kan de ondergrond de meststoffen weer goed opnemen. Daarbij zorgt het magnesium in de kalkkorrel dat het gras weer groen kleurt. Zorg dat er tussen het bekalken en bemesten met kunstmest minimaal 6 weken tussen zit.

tip-graszoden
‘Een juiste pH-waarde voor het gazon is 6,5, maar alles tussen de 5,5 en 6,5 is goed.’

 

De voordelen van kalk gazon strooien

Kalkkorrels strooien in de winter heeft veel voordelen voor het grasseizoen. Zo helpt het bij:

  • De zuurtegraad van de grond terug op peil te brengen;
  • De diepgroene kleur terug naar boven halen;
  • Het voorkomen van mos;
  • Een betere opname van meststoffen, de rest van het jaar;

Hoeveel kalk heb je nodig?

Er zijn twee vormen van kalk; de poederkalk of kalkkorrels. Onze voorkeur gaat uit naar kalkkorrels. Deze zijn makkelijker te strooien en blijven beter op het gazon liggen. Om de juiste hoeveelheid kalkkorrels te bepalen, kun je een bodemonderzoek doen. Zodra je weet wat de zuurtegraad van de ondergrond is, kun je hier de juiste hoeveelheid kalk op verspreiden. Indien de zuurtegraad van de ondergrond goed is (tussen de 5,5 en 6,5) raden wij 1 tot 1,5 KG kalkkorrels per 10 m2 aan.

Kalkkorrels gazon     Kalk verspreiden met mestkarretje

Het zelf verspreiden van kalkkorrels, hoe doe je dat?

Het is mogelijk de kalkkorrels handmatig te verspreiden over het gazon. Echter is het hierbij wel van belang dat de kalkkorrels in de juiste hoeveelheid en gelijkmatig over het gazon worden verspreid. Ieder gedeelte dient van evenveel kalk voorzien te worden. Het is ook een optie om een strooiwagentje te gebruiken. Dit is meestal van toepassing bij grotere gazons. Met een strooiwagen kun je nauwkeurige banen over het gazon lopen, waardoor de kalkkorrels mooi verdeeld worden.

Bij een juiste pH-waarde van de ondergrond, is er een actief bodemleven. Dit heeft veel voordelen voor de conditie van het gras. Indien er toch schade, zoals veel mosvorming is ontstaan door een verkeerde pH-waarde, kun je het gazon verticuteren.

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Sehr nettes Personal.

5/5
Gerhard Däms

Heel goed advies, eerlijk en prettig.

5/5
Arjan Hollemans

Uitstekende kwaliteit! Er was iets misgelopen met de levering, maar dat werd zeer correct en snel opgelost. Ook altijd bereikbaar!

5/5
Mieke R