Heksenkring gras

Heksenkringen, ook wel bekend als grote groepen zwammen, komen voor in grote aantallen in het gazon. Het lastige aan heksenkringen is dat de oorzaak in de bodem zit. Hierdoor is het lastig om heksenkringen in het gazon direct en snel te verwijderen. Het beste is om goede voorzorgsmaatregelen te treffen, zo verklein je de kans op heksenkringen in het gras. Hoe je dit kunt doen, lees je hieronder.

Gazon met heksenkring     Heksenkring gazon

Heksenkringen in gras oorzaak

Heksenkringen, ofwel paddenstoelen, komen als het ware tot leven wanneer de bodemconditie niet naar behoren is. Ze komen meestal opzetten in de zomer, wanneer de temperaturen warm zijn en het weer vochtig is. De schimmel Merasmius oreades is de meest hardnekkige paddenstoel die voorkomt in de heksenkring. Toch is een heksenkring niet altijd te herkennen aan een kring met paddenstoelen. Een ander kenmerk is namelijk een geelachtige kleur binnenin met uitgedroogde plekken. De kring paddenstoelen hebben veelal een donkergroene kleur. Ook is het gras op sommige stukken weelderig en groeit het op deze plek ongelijk. 

Het bestrijden van de heksenkringen in gras

Om heksenkringen in het gazon te voorkomen, dien je ervoor te zorgen dat het water goed weg kan lopen in de bodem. Dit kun je zelf stimuleren door het gras jaarlijks te beluchten met een riek.

Heksenkringen ontwikkelen zich namelijk graag op natte en vochtige plakken in het gras. Indien je¬†al last hebt¬†van¬†extreme¬†heksenkringen is het belangrijk om dit zo snel en zorgvuldig¬†mogelijk aan te pakken. De bestrijding van heksenkring‚ÄĮdient vaak‚ÄĮvolledig te gebeuren:¬†

  • Steek het gehele besmette stuk diep (minstens 50 cm) uit met een schep, inclusief de grond buiten de heksenkringen;
  • Voer de besmette grond voorzichtig af;¬†
  • Belucht de uitgegraven plek en spit het lichtelijk om;¬†
  • Gebruik hierna een bodemverbeteraar zodat de grond kan aansterken en heksenkringen geen kans meer hebben.¬†

Meer informatie

Nadat je de heksenkringen hebt bestreden, kun je het stuk na enkele weken opnieuw inzaaien of beleggen met graszoden. Heb je nog vragen of wens je nog meer informatie over het bestrijden van heksenkringen in het gras? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan zes dagen per week telefonisch voor je klaar! 

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Keurige service. Duidelijke werkopname, tijdig ingepland en conform planning uitgevoerd en opgeleverd. Het gras ligt er super strak in!

5/5
Michelle Hendrikx

Super fijn contact, snelle reacties en professioneel advies! Vandaag is het gras erin gelegd, ging vlot, netjes en het ziet er erg goed uit!! Echt een aanrader!

5/5
Franck Beckers

In september 2019 graszoden laten leggen. Prachtig gras! Mooi werk geleverd en fijne mensen. Stijn is de week erna nog even komen kijken om mestkorrels en kalk te brengen en advies hierover te geven.
Wij zijn dik tevreden !

5/5
Annemarie Bisschops