Emelten in gras?

In tegenstelling tot engerlingen, larven van de kever, zijn emelten wormen van de langpootmug. Onder de langpootmuggen zijn larven weer verder te onderscheiden. De meest bekende langpootmug in Nederland en België is de Tipula. De emeltlarf hiervan is te herkennen aan zijn grauwgrijzige kleur en pootloze lijf. Deze larf kan helaas een enorme schade aan het gazon aanrichten, met afsterving van het gras tot gevolg. 

Emelten in gras opsporen 

Twijfel je of er emelten in het gazon zitten? Er zijn een aantal methodes die helpen bij het opsporen van emelten. Zo komen emelten in het donker uit de grond om aan de bovenste laag van het gras te eten. Vaak zijn de emelten dan zichtbaar op het grasoppervlak. Wanneer het gras kale plekken heeft en het slechter groeit dan voorheen, bestaat er een kans dat er emelten in het gazon zitten. Emelten eten voornamelijk aan het grasblad, hierdoor wordt het gras uitgedund. Daar komt bij dat vogels emelten als voedsel zien, waardoor de vogels het gras omwoelen. Emelten kun je het beste zo snel mogelijk bestrijden, voordat er erge schade aan het gazon is. 

emelt gazon     Langpootmug emelt

De emelten larven

Zoals we hierboven al beschreven, zijn emelten een grote vijand voor het gras. De emelten leggen honderden eitjes per keer. Bij voorkeur worden deze eitjes op het gras gelegd, waarna ze na een aantal weken uitkomen. Hierdoor heb je direct te maken met een grote plaag emelten in het gras. Zodra je te maken hebt met een plaag, ontstaat er snel veel schade. Zorg daarom dat het gras altijd goed onderhouden blijft, zodat je een sterk gazon behoudt. In een sterk en vol gazon hebben emelten minder kans. 

tip-graszoden
De bestrijding van emelten is het meest effectief als de larven nog jong zijn. Twee weken nadat de eitjes zijn gelegd komen de eerste larven al uit. De eerste 4 weken zijn de meest geschikte periode om een grote gazonplaag tegen te gaan.


Emelten in gras bestrijden?

Helaas is het vrijwel onmogelijk om de larven helemaal te voorkomen. Wel zijn er een aantal maatregelen die je kunt toepassen. Zo trekt tuinverlichting sneller langpootmuggen en dus ook emelten aan. Door tuinverlichting op een verdere afstand van het gras te plaatsen, is de kans op emelten in het gazon minder. Heb je al emelten in het gazon zitten? Dan zijn ze goed te bestrijden met een natuurlijk bestrijdingsmiddel, namelijk nematoden. Nematoden zijn parasitaire aaltjes die emelten op een biologische manier doden. Hoe dit in zijn werking gaat? De aaltjes, die met miljoenen zijn, zien de emelten als voedsel. Ze dringen binnen, vermenigvuldigen zichzelf en eten de emelt op. De aaltjes blijven leven totdat alle emelten genuttigd zijn en sterven daarna zelf uit. De beste periode om emelten te bestrijden is in mei tot juli en van oktober tot december. 

Het voordeel aan deze biologische bestrijding tegen emelten is dat het gras onaangetast blijft. Het pakt alleen het probleem aan, de emelten. Heb je last van emelten? Kies dan voor een milieuvriendelijke nematodenmix voor het bestrijden van emelten. Voor bestellingen en informatie kun je het beste e-mailen of telefonisch contact opnemen. 

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Onlangs gazon laten leggen door Tindemans. Zeer professioneel en klantgericht tegen een aantrekkelijke prijs. Resultaat is werkelijk prachtig. Enthousiaste en kundige mensen, allemaal. Kan ik iedereen aanbevelen.

5/5
Jannis Deeleman

Na verschillende bedrijven aan de telefoon gehad te hebben met een bepaalde vraag, kwam ik uit bij Tindemans. Top bedrijf. Ben meteen goed geholpen door de vriendelijke dame aan de telefoon. Wat een verschil met de andere bedrijven wat ik gesproken heb ( in zeer positieve zin! ) Echt een aanrader voor als je mooi gras nodig hebt.

5/5
Jelle Gootjes

Keurige service. Duidelijke werkopname, tijdig ingepland en conform planning uitgevoerd en opgeleverd. Het gras ligt er super strak in!

5/5
Michelle Hendrikx