Sneeuwschimmel in gras

De sneeuwschimmel, ook wel fusarium nivale genoemd, is een schimmelziekte die in het gazon kan voorkomen. Het is te herkennen aan een witstoffige pluis in het gras. In veel gevallen zijn het een of meerdere plekken wat vaak ontstaat in de winter tot begin voorjaar. Vooral na sneeuwperiodes zien we dit vaak in het gazon. Wanneer je sneeuwschimmel in het gras hebt, dien je dit zorgvuldig te behandelen. Niet alleen om aantasting van jouw gras te voorkomen, maar ook om verdere verspreiding tegen te gaan. 

Herkennen sneeuwschimmel

Hoewel sneeuwschimmel te herkennen is aan de witte pluis en waterige plekken dat zich in het gras bevinden, wordt het in een later stadium geel tot oranje met een bruine rand. De grootte daarentegen kan ook ontzettend veel toenemen, op het begin zijn het kleine plekken van 4 à 6 cm die kunnen uitgroeien tot plakkaten van 25 cm. Een ander kenmerk is dat het gras kleverig is en aan elkaar vast blijft plakken. Kortom: sneeuwschimmel heb je liever niet in het gras. 

gazon met sneeuwschimmel     Sneeuwschimmel gazon

De oorzaak

De sneeuwschimmel komt vooral voor bij koud en regenachtig weer. In deze periode kan de grond pot dicht slaan, waardoor er té weinig beluchting is. Ook na sneeuw is de kans op sneeuwschimmel groter, vooral wanneer er op besneeuwd gras gelopen wordt. De grond heeft dan een hoge pH-waarde en een teveel aan stikstof, waardoor de schimmel zich sneller kan ontwikkelen. 

Het bestrijden

Helaas is sneeuwschimmel vrij besmettelijk, daarom vergt het een tijdige en nauwkeurige bestrijding. Verwijder daarom de sneeuwschimmelplekken met een hark en voer deze af. Daarna kun je hier de ondergrond en de grasmatten beluchten door middel van een riek. Daarna kun je het gehele gazon opnieuw bemesten. Door de geprikte gaten neemt de bemesting sneller op in de grond. Uiteraard is het beste natuurlijk een goede preventie. Enkele maatregelen die je van tevoren kunt toepassen om de schimmelziekte te voorkomen zijn: 

  • Maai het gras tijdig; 
  • Belucht/verticuteer het gras eind september; 
  • Bemest het gras na eind september met een najaarsbemesting; 
  • Loop niet op een besneeuwd grasveld. 

Heb je al last van de sneeuwschimmel? Ga dan direct aan de slag met de bestrijding. Anders loopt jouw gras het risico op afsterving. 

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Heel goed advies, eerlijk en prettig.

5/5
Arjan Hollemans

Super goed geregeld. Door omstandigheden hadden we op het laatste moment nog een kleine 12 vierkante meter graszoden nodig. Per mail contact opgenomen en de andere dag konden we kakelverse graszoden komen afhalen. Top!

5/5
Alex van Niel

Afgelopen weekend 95m2 graszoden gekregen, perfecte matten en zeer vers! Er werd nog gebeld wanneer we de graszoden wilden leggen, om de versheid te kunnen garanderen, top geregeld.

5/5
Hans Schmeitz