Gazon verticuteren

Als je een bestaand gazon heeft wat veel onkruid of mos bevat, kun je dit verticuteren. Verticuteren is het huidige gras bewerken met een machinale messenrol of verticuteerhark. Je snijdt als het ware in het bestaande gazon. Doordat in de loop van de jaren onkruid en mos kunnen ontstaan in het gras, kan het gazon een slechte conditie krijgen. Door het gras te verticuteren, verwijder je mos sneller en herstelt het gazon zich beter. Hoe en wanneer je moet verticuteren, lees je hier.

Verticuteren gras, waarom?

Verticuteren is het verwijderen van een viltlaag die op het gras groeit. Zo’n viltlaag, bestaande uit mos en onkruid, ontstaat bij gazons die dunner en slechter van staat zijn. Dit komt vooral voor bij gazons die al meerdere jaren liggen. De viltlaag zorgt ervoor dat de rest van het gras verstikt raakt, waardoor voedingstoffen, water en licht niet meer bij de onderste graslaag komen. Door deze viltlaag weg te halen, krijgt het gazon weer lucht en ruimte om gezond verder te groeien.

gazon verticuteren met verticuteermachine     Verticuteren met verticuteerhark

Jouw gazon verticuteren. Hoe werkt het?

Elk gazon is anders en de schade van onkruid en/of mos verschilt enorm. Aan de hand van de schade kunt u het beste bepalen op welke manier u gaat verticuteren. Het gras met de hand verticuteren(verticuteerhark) kan een enorme klus zijn en neemt veel tijd in beslag. Dit is daarom ook niet aan te raden bij grote oppervlaktes. Voor de snelle oplossing kunt u gemakkelijk een verticuteermachine huren. Het voordeel van een verticuteermachine is dat het verticuteren gelijkmatig en zorgvuldig gebeurt. Daarbij is verticuteren met een verticuteermachine vele malen makkelijker en minder belastend. Verticuteer het gras niet wanneer het heeft gevroren of wanneer het gazon nat is.

Wanneer verticuteren?

Wil je het gazon mooi en gezond houden? Dan kun je het beste minimaal een keer en bij voorkeur twee keer per jaar het gras verticuteren. De beste periode om het gras te verticuteren is in het voorjaar of het najaar.
Wanneer je het gras verticuteert, zal het er niet direct mooier op worden. Sterker nog, het gras zal er kaal en leeggeplukt uitzien. Toch gaat het gras na enkele dagen zichzelf al herstellen. Mochten de kale plekken te groot zijn om zichzelf te herstellen? Zaai het gras dan bij.

De eerste drie jaar van een nieuw gazon hoef je het gras niet te verticuteren. Het gras is na drie jaar pas voldoende geworteld dat bij het verticuteren alleen het mos en onkruid verwijderd wordt.

Nadat je het gras heeft geverticuteerd, kun je het bemesten met een organische graszodenbemesting. Doe dit in het voorjaar met een seizoensbemesting en in het najaar met een najaarsbemesting. Voor advies over meststoffen of over het gazon verticuteren kun je het beste contact met ons opnemen.

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

De mannen van Tindemans hebben top werk geleverd en hebben ondanks dat het met bakken uit de lucht kwam doorgewerkt! We zijn erg blij met het eindresultaat.

5/5
Monique Scheijnen

Super fijn contact, snelle reacties en professioneel advies! Vandaag is het gras erin gelegd, ging vlot, netjes en het ziet er erg goed uit!! Echt een aanrader!

5/5
Franck Beckers

Super goed geregeld. Door omstandigheden hadden we op het laatste moment nog een kleine 12 vierkante meter graszoden nodig. Per mail contact opgenomen en de andere dag konden we kakelverse graszoden komen afhalen. Top!

5/5
Alex van Niel