Roest in gras

Roest in gazon, ook wel te verstaan als een van de veel voorkomende grasziektes. We kennen drie roest-ziektesoorten: oranje strepenroest, vlekkenroest en kroonroest. Alle drie de roestziekten komen vooral voor bij veldbeemdgras en Engels raaigras, twee van de drie grove grassoorten waarmee de graszoden worden gekweekt. 

Kroonroest gazon     Roest Door-FLamiot-Eigen-werk-CC-BY-SA-3.0.     bruine vlekken roest Kroonroest                                     Oranje strepenroest                                Bruine vlekken roest               

Kroonroest gazon

Kroonroest is een vervelende grasziekte die voornamelijk vanaf eind juli tot oktober op kan zetten. Het is te herkennen aan de oranje sporen op het grasblad en in een later stadium aan de dode plekjes. Kroonroest tast voornamelijk de bladeren van het gras aan. De stengel en de bloeiwijze worden niet aangetast. Vooral nat en warm weer veroorzaken kroonroest in het gras, en dan voornamelijk het Engels raaigras. 

Oranje strepenroest gras

Oranje strepenroest komt voornamelijk voor in de periode mei tot en met juni, het voorjaar dus! Net als kroonroest bevindt oranje strepenroest zich grotendeels in veldbeemdgras. Op het eerste gezicht is de grasziekte moeilijk te herkennen omdat het op een kleine plek ontwikkeld. Na een tijdje spreidt deze schimmel zich uit over het gehele gazon. Het is te herkennen aan geeloranje strepen op de grasbladeren. Vooral de bladeren en de stengels zijn de dupe van oranje strepenroest. 

Bruine-vlekkenroest gras

Bruine vlekkenroest heb je net zoals de andere roestziektes liever niet in het gazon. Deze schimmelsoort tast langzaam je totale gazon aan en dan voornamelijk het veldbeemdgras. Bruine-vlekkenroest komt hoofdzakelijk voor vanaf april tot augustus en is te herkennen aan bruinige, sporenhopjes op de bladeren. Vooral tijdens natte en warme periodes ontwikkeld de bruine-vlekkenroest zich. 

De bestrijding/preventie van roest in gazon:

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen bij het bestrijden of de preventie van de drie bekendste soorten roest: 

  • Zorg voor een juiste hoeveelheid bemesting; 
  • Kijk uit voor verspreiding via de grasmaaier; 
  • Gebruik het einde van het jaar een bemesting met stikstof. 

Heb je nog wat twijfels bij het behandelen of voorkomen van roest in het gazon? Je kunt altijd contact met ons opnemen voor jouw vragen over roest in gazon. 

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

EEN AANRADER !!!!
Dame aan telefoon zeer vriendelijk,
Medewerkers deskundig en zeer vriendlijk.
Prijs / Kwaliteit : Een 10!!!
Grasmat ligt er keurig bij.
Stijn en medewerkers:
BEDANKT!!!!

5/5
Ed Snaphaan

De graszoden zijn goed aangeslagen! Goede uitleg gekregen omtrent het plaatsen en behandelen. Goede prijs kwaliteit verhouding. Vriendelijk en goed bedrijf.

5/5
Conny Elizabeth Tromp

Super goed geregeld. Door omstandigheden hadden we op het laatste moment nog een kleine 12 vierkante meter graszoden nodig. Per mail contact opgenomen en de andere dag konden we kakelverse graszoden komen afhalen. Top!

5/5
Alex van Niel