Vrijblijvend advies     24 uurs levering     Specialist in aanleg

Zelf graszoden leggen in 6 stappen

Heeft u groene vingers en steekt u graag zelf de handen uit de mouwen? Dan kunt u ervoor kiezen om zelf graszoden te leggen. Om u in de goede richting te sturen, hebben wij een ‘zelf graszoden leggen’ stappenplan opgesteld.

Voordat u begint met het aanleggen van graszoden, kunt u de graszoden telefonisch, via de e-mail of online via ons rekenformulier bij ons bestellen en indien nodig thuis laten bezorgen. In opgerolde toestand blijven de graszoden circa 24 uur in goede conditie(afhankelijk van de weersomstandigheden). Indien u ze langer opgerold laat staan, kunnen de graszoden te weinig zuurstof krijgen waardoor ze kunnen afsterven. Dit is echter wel afhankelijk van het weer. Wilt u ze toch langer laten staan? Dan is de graszoden uitrollen en water geven een optie!

1.     Hoeveel graszoden heb ik nodig?

Voordat u de graszoden gaat bestellen, moet u natuurlijk weten hoeveel vierkantenmeter u nodig hebt voordat u zelf graszoden gaat leggen. Daarnaast moet u rekening houden met eventueel snijverlies. Bij graszoden is dat algemeen 5%, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de vorm van uw tuin. Heeft u bijvoorbeeld een tuin met veel hoeken of schuine kanten, dan is het verstandig om iets meer dan 5% bestellen.

Wij raden het altijd aan om het snijverlies van tevoren in te calculeren. Het zou namelijk zonde zijn als u achteraf een aantal grasrollen tekort komt.

2.     De ondergrond frezen/spitten

Gaat u het oude gazon vervangen? Dan moet het oude gras eerst verwijderd worden. Hoe dit precies in zijn werking gaat, lees je hier. Spit het oude gras nooit in de grond wanneer u een nieuw gazon gaat leggen. Oud gras kan namelijk gaan rotten, waardoor u later kans heeft op verzakkingen.

Ondergrond frezen

Wanneer het oude gras is verwijderd en het vrij is gemaakt van onkruid en puin, is het tijd om de grond te behandelen. Voor het beste resultaat vermengt u een bemeste teelaarde of een organische bemesting in de bovenste 10 cm van de ondergrond. Dit kunt u doen door middel van een frees of een riek. Met een frees pakt u de gehele ondergrond machinaal aan, u woelt als het ware de hele grond los en mengt de nieuwe grond  door het bovenste oppervlakte. Heeft u geen frees tot beschikking, dan kunt u met een riek of schep de ondergrond zo’n 30 cm diep los maken. Vermeng in de bovenste laag(10cm) de bemesting of teelaarde. Let wel; een gespitte grond kan altijd nog na zakken. Laat de grond daarom minstens twee weken rusten en besproei het regelmatig met water voordat u er zelf graszoden op gaat leggen.

Het is belangrijk om uw oude grond te frezen of om te spitten, voordat er een nieuw gazon in komt. Door het om te spitten/frezen zorgt u dat de nieuwe grond is het bovenste oppervlakte komt te liggen. Uiteindelijk profiteren de graszoden hiervan.

3. Egaliseren

Nadat u de grond hebt omgespit/gefreesd en vrij hebt gemaakt van onkruid en puin, kunt u beginnen met het egaliseren van de ondergrond. De ideale ondergrond bestaat uit minimaal 10 cm zwarte aarde en heeft de juiste pH-waarde(tussen de 5,0 en 6,0). Houdt er tevens rekening mee dat de grond droog of licht vochtig moet zijn.

Nadat u deze voorbereidingen hebt getroffen is het tijd voor het aandrukken van de grond. Begin de grond stap voor stap aan te drukken of maak gebruik van een wals, zo voorkomt u eventuele latere inzakkingen.

Ondergrond egaliseren

Voor het egaliseren, ofwel recht maken van de ondergrond, kunt u het beste gebruik maken van een rij of een egaliseer hark. Met een hark kunt u de grond grof egaliseren en het zo goed als klaar te leggen voor de finishing in touch. Door gebruik te maken van een rij of een plank, krijgt u de ondergrond het meest egaal. Kleine bulten of eventuele gaten kunt u immers gemakkelijk wegnemen door de grond af te rijen. Voor het mooiste resultaat kunt u de bedding het best zo’n 1,5 cm onder het straatwerk klaar leggen. De graszoden zijn namelijk zo’n 1,5 cm dik.

Geen bemesting of teelaarde in de grond gefreesd? Maak dan een toplaag met organische bemesting. Hierdoor krijgen de graszoden nét dat beetje extra voedingstoffen.

 Tip: Een trilplaat is niet de juiste manier voor de grond aan te drukken en/of te egaliseren. Door een trilplaat slaat de bodem dicht, waardoor wortels geen ruimte hebben om te groeien.

4.     Graszoden uitrollen

Alle bovenstaande stappen doorlopen? Dan is het nu tijd voor het echte werk; zelf graszoden leggen! Is de grond té nat? Wacht dan met het uitrollen van de graszoden. Door een té natte grond kan de grond dicht slaan.

Begin met uitrollen van de graszoden naast een rechte kant. Hierdoor creëert u vast punt die recht zit aangesloten tegen een stoeptegel of dergelijke. Handige hulpmiddelen voor een strak gelegd gazon; span een touw of gebruik een plank om een rechte lijn te creëren. Sluit de graszoden in de lengte op elkaar aan en maak zo de eerste baan af. Vervolg zo de aanleg van de rest van de Graszoden aanleggengraszoden. Duw alle graszoden nauw tegen elkaar aan, zodat de spleten minimaal blijven. Gras leggen op schuine stukken of om objecten heen? Gebruik een kartelmes om de graszoden zo gemakkelijk mogelijk af te snijden.

Loop zo min mogelijk over de pas gelegde graszoden heen, hierdoor kunnen de grasmatten namelijk beschadigen.

5. De puntjes op de ‘i’ en sproeien

Rol de graszoden uit zoals beschreven in stap 4. Druk ze nogmaals goed tegen elkaar aan voor het beste resultaat. U kunt de graszoden eventueel nog extra aandrukken door er overheen te gaan met een wals. Hierdoor komen de graszoden nog beter in contact met de grond en sluiten naden beter tegen elkaar aan.

Sproeien is de succesfactor van uw gazon

Is het erg warm op het moment dat u de graszoden gaat leggen? Begin dan direct met sproeien van de gelegde graszoden. Sproeien is tevens in de eerste weken essentieel en mogelijk op elk tijdstip. Té weinig water is namelijk de boosdoener voor nieuw gras. De kans bestaat dan dat uw graszoden gaan uitdrogen of zelfs gaan krimpen.

Vooral de eerste twee weken is water de succesfactor van uw gras. We raden u aan om zo’n 2 keer per dag te sproeien(afhankelijk van het weer). Met zomerse temperaturen is het zelfs verstandig om een pas gelegd gazon de hele dag te sproeien, met uitzondering van ’s nachts. Na vier weken is de kans op uitdroging vele malen minder. Na twee weken hoeft u nog maar zo’n 1 à 2 keer per week te sproeien. Alleen als het erg warm weer is, dient u vaker te sproeien.

Graszoden gemaaid

6. Tijd voor het onderhoud!

Uw nieuwe grasmat wilt u uiteraard zo goed mogelijk verzorgen. Begin daarom na 2 weken(nadat het gelegd is) voor het eest met maaien. Let op dat de grasmaaiermessen scherp zijn en u de grasmaaier op de juiste maai hoogte instelt. De eerste keer dient dit op de hoogste stand te zijn en de daarop volgende keren op de middelste stand. Afhankelijk van uw wensen kunt u het gras het beste maaien tussen de 2 à 4 cm hoogte.

Na één maand is het ook tijd om uw gazon regelmatig te onderhouden, met bijvoorbeeld mest. Met de juiste bemesting krijgt u gras nog een mooiere groene kleur en wordt het sterker van structuur. Benieuwd hoe u uw gazon groen en gezond houdt?  Download dan hier onze gratis graszodenkalender.

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws omtrent graszoden.

28sep

Het gras inzaaien

Heeft u een braak stuk in de tuin liggen of wilt u uw huidige gras inzaaien of bijzaaien? De beste periode om in.. Read More →
26jun

Gazon sproeien

Gazon sproeien Water is een van de belangrijkste onderdelen van een stralend gazon, vooral wanneer het gaat om een nieuw gazon. Hoewel we.. Read More →
06mrt

Gazon bemesten

Gras haalt zijn energie en kracht uit de ondergrond, een voedzame ondergrond. Het is dan ook niet gek dat een gazon zonder bemesting.. Read More →