Vrijblijvend advies     24 uurs levering     Specialist in aanleg

Graszoden leggen in 8 stappen

Steekt u graag zelf de handen uit de mouwen? We leggen stap voor stap uit hoe u aan de slag moet met het aanleggen van graszoden. Met onze afhaal- en bezorgservice kunt u gemakkelijk zelf de graszoden kopen. Vervolgens kunt u zelf aan de slag met het leggen van graszoden.

De voorbereidingen

Voordat u aan de slag kunt, moet u de juiste aantal vierkanten meters bestellen. Houdt hierbij rekening met een snijverlies van 3 – 5 % op het oppervlakte. Dit is echter wel afhankelijk van de vorm van het oppervlakte. Bij een rond stuk, heeft u waarschijnlijk meer snijverlies.

Wat heeft u nodig bij de aanleg van een nieuw gazon

  • Graszodensnijder*
  • Stevige schep
  • Grondfrees*
  • Een tuinwals
  • Egaliseerhark of een plank

* Deze zijn te huur op onze locatie in Nederweert. Vraag naar de voorwaarden.

Graszoden leggen in de winter

Stap 1: het oude gazon verwijderen

Indien u geen oud gazon heeft, kunt u deze stap overslaan.

Een oud gazon kan het beste verwijderd worden met een schep of graszodensnijder. Bij oppervlaktes boven de 30 m2 raden we aan om een graszodensnijder te huren. De oude grasmat dient circa 2 tot 3 cm diep te worden afgesneden.

Spit het oude gazon niet onder de grond, dit zal namelijk gaan vergaan waardoor de kans groot is dat de nieuwe grasmat gaat verzakken. Meer over gras verwijderen, leest u hier.

Verwijderde grasmattenGraszoden machinaal verwijderen

Stap 2: frezen / spitten

Zodra de grond vrij is gemaakt van het oude gazon, onkruid en eventueel puin kan het gefreesd of gespit worden. Frezen is letterlijk het omwoelen van de grond. Er komt meer zuurstof in de grond en het water kan beter wegstromen. De wortels kunnen hierdoor beter op zoek naar voedingstoffen en water.

Tips bij het frezen

  • Kleine onkruidresten worden met een frees kapot gemaakt
  • U kunt een organische bemesting door de bovenste laag frezen
  • Frezen bij een natte ondergrond is niet aan te raden. De grond wordt hierdoor moeilijk bewerkbaar.

Gaat u het gazon spitten in plaats van frezen? Dan kan dit gedaan worden met een schep. Voor een zandgrond is een brede spade geschikt en voor een klei grond een lange, smalle spade. Let op dat er bij spitten brokken kunnen ontstaan waar veel lucht tussen zit. Dit is moeilijker te egaliseren en vergroot de kans op nazakken.

Stap 3: verdichten

Het is raadzaam om direct na het frezen of spitten de grond goed aan te drukken. We noemen dit ook wel het verdichten van de grond. Dit kan u doen door het flink aan te stampen, een grondwals te huren of met de banden van de frees de grond aan te drukken. Door het verdichten van de grond verkleint de kans op verzakkingen en ontstaat er een daadkrachtige bodemlaag voor de graszoden.

Stap 4: egaliseren

Voor het egaliseren van de ondergrond kunt u het beste gebruik maken van een plank of egaliseerhark. Wij raden aan om de grootste oneffenheden te verdelen met een hark. Dit is minder belastend. Controleer dat de grond overal op de juiste hoogte ligt. De ondergrond dient 2 – 3 cm onder het straatwerk klaar te liggen.  Vervolgens is het raadzaam om de grond aan te lopen of aan te walsen, daardoor zal de grond overal even hard zijn en worden verzakkingen zoveel mogelijk voorkomen.

Grond graszoden egaliseren

Let op: als de grond veel is bewerkt is het raadzaam om de grond enkele dagen te laten rusten. Besproei de grond deze dagen, zodat de grond helemaal kan inklinken.

Als laatste kan de grond nog eens licht opgeharkt worden. Om de puntjes op de ‘i’ te zetten kan de grond met een rij of waterpas afgevlakt worden. Hierdoor zal de grond er helemaal strak bij komen liggen.

Stap 5: bemesten

Doordat de wortels van de graszoden sterk en snel mogelijk moeten wortelen, is het van belang de grond te bemesten met een bodemverbeteraar. Wij raden onze organische gazon start aan voor een optimale start van de nieuwe grasmat. Deze organische korrels kunnen op de ondergrond uitgestrooid worden en mogen direct contact hebben met de wortels van de graszoden. Verdeel de bemesting over het oppervlakte heen, zodat de bemesting hoeveelheid zoveel mogelijk gelijk is. De organische gazon start kan ook bij stap 2 gebruikt worden.

Stap 6: Graszoden uitrollen

Alle bovenstaande stappen doorlopen? Dan is het nu tijd om de grasmat aan te leggen. Begin met het uitrollen van de graszoden naast een lange rechte kant. Een handig hulpmiddel is om een touw te spannen om een rechte lijn te creëren. Sluit de graszoden in de lengte op elkaar aan en maak zo de eerste baan af. Snij het stuk dat achteraan overblijft af met een broodmes of kantenknipper en start met het overige stuk een nieuwe baan. Zo zorgt u ervoor dat de graszoden in wildverband liggen waardoor de kans kleiner is op verschuiving.

Druk telkens de naden goed tegen elkaar aan zodat de wortels zo minimaal mogelijk bloot liggen. De naden zijn namelijk de meeste kwetsbaar plekken voor uitdroging. Zet de aanleg op deze manier door tot alles erin ligt.

Stap 7: Walsen

Een extra stap om de naden goed tegen elkaar aan te sluiten, is om het gazon te walsen. Hierdoor worden alle naden nog eens extra tegen elkaar gedrukt. Ook wordt de lucht onder de graszoden weggeduwd. Hierdoor maken de wortels beter contact met de ondergrond. Een gazonwals kunt u bij ons op locatie Nederweert huren. Vraag naar de mogelijkheden.

Stap 8: Sproeien van het gras

Na het leggen van de graszoden dienen deze direct te worden voorzien van water. Zeker in het voorjaar en in de zomer is dit van belang. Het beste kan er gebruik gemaakt worden van een zwenksproeier. Laat de sproeier er gerust 2 uur opstaan en verplaats hem naar een plek, indien niet alles is geraakt. Trek de sproeier er vanaf de bestrating aan de slang vanaf. Als u op een nieuw, bewaterd gazon gaat lopen, is de kans namelijk groot dat de ondergrond modderig is. Hierdoor loopt u de bedding stuk.  Zorg ervoor dat de grasmat de eerste 14 dagen iedere dag wordt voorzien van water. Meer advies over het sproeien van een (nieuw) gazon, leest u hier.

Gazon sproeien

Onderhoud van een nieuw gazon

Na circa een maand is het ook tijd om uw gazon regelmatig te onderhouden, met bijvoorbeeld meststoffen en door het regelmatig te maaien. Met de juiste bemesting krijgt uw gras een mooie groene kleur en wordt het sterker van structuur. Benieuwd hoe u uw gazon groen en gezond houdt? Download dan onze onderhoudskalender.

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws omtrent graszoden.

14dec

Vacature chauffeur

Kom jij ons team versterken? We zoeken een gedreven allround vrachtwagenchauffeur! Ben je liever op de weg te vinden dan op kantoor? Heb.. Read More →
30sep

Herfstbladeren

De herfst is van start gegaan en dat betekent dat de herfstbladeren weer van de bomen vallen en op uw gazon terecht komen... Read More →
10aug

Vacature allround medewerker graszoden

Kom jij ons team versterken? Zoek jij een afwisselende baan en heb je affiniteit met buiten werken? Wij zoeken een gedreven medewerker die.. Read More →