Graszoden leggen in 8 stappen

Steek je graag zelf de handen uit de mouwen? We leggen stap voor stap uit hoe je aan de slag moet met het aanleggen van graszoden. Met onze afhaal- en bezorgservice kun je gemakkelijk zelf de graszoden kopen. Vervolgens kun je zelf aan de slag met het leggen van graszoden. 

De voorbereidingen

Voordat je aan de slag kunt, moet je de juiste aantal vierkanten meters bestellen. Houdt hierbij rekening met een snijverlies van 3 – 5 % op het oppervlak. Dit is echter wel afhankelijk van de vorm van het oppervlak. Bij een rond stuk, heb je waarschijnlijk meer snijverlies. 

graszoden meten     graszoden kruiwagen   
Wat heb je nodig bij de aanleg van een nieuw gazon 

  • Graszodensnijder(indien je een oud gazon moet verwijderen)
  • Stevige schep
  • Grondfrees
  • Een tuinwals
  • Egaliseerhark of een plank

Stap 1: Het oude gazon verwijderen

Indien je geen oud gazon hebt, kun je deze stap overslaan. 

Een oud gazon kan het beste verwijderd worden met een schep of graszodensnijder. Bij oppervlaktes boven de 30 m2 raden we aan om een graszodensnijder te huren. De oude grasmat dient circa 2 tot 3 cm diep te worden afgesneden. 

Spit het oude gazon niet onder de grond, dit zal namelijk gaan vergaan waardoor de kans groot is dat de nieuwe grasmat gaat verzakken. Lees hier meer over gras verwijderen.

graszoden snijder     Gazon verwijderen    

Stap 2: Frezen / spitten

Zodra de grond vrij is gemaakt van het oude gazon, onkruid en eventueel puin kan het gefreesd of gespit worden. Frezen is letterlijk het omwoelen van de grond. Er komt meer zuurstof in de grond en het water kan beter wegstromen. De wortels kunnen hierdoor beter op zoek naar voedingstoffen en water. 

Tips bij het frezen

  • Kleine onkruidresten worden met een frees kapot gemaakt
  • Je kunt een organische bemesting door de bovenste laag frezen
  • Frezen bij een natte ondergrond is niet aan te raden. De grond wordt hierdoor moeilijk bewerkbaar.

Frezen gazon     gazon frezen

Ga je het gazon spitten in plaats van frezen? Dan kan dit gedaan worden met een schep. Voor een zandgrond is een brede spade geschikt en voor een kleigrond een lange, smalle spade. Let op dat er bij spitten brokken kunnen ontstaan waar veel lucht tussen zit. Dit is moeilijker te egaliseren en vergroot de kans op nazakken.

Stap 3: Verdichten

Het is raadzaam om direct na het frezen of spitten de grond goed aan te drukken. We noemen dit ook wel het verdichten van de grond. Dit kan je doen door het flink aan te stampen, een grondwals te huren of met de banden van de frees de grond aan te drukken. Door het verdichten van de grond verkleint de kans op verzakkingen en ontstaat er een daadkrachtige bodemlaag voor de graszoden. 

grond verdichten     ondergrond walsen

Stap 4: Egaliseren

Voor het egaliseren van de ondergrond kun je het beste gebruik maken van een plank of egaliseerhark. Wij raden aan om de grootste oneffenheden te verdelen met een hark. Dit is minder belastend. Controleer dat de grond overal op de juiste hoogte ligt. De ondergrond dient 2 – 3 cm onder het straatwerk klaar te liggen.  Vervolgens is het raadzaam om de grond aan te lopen of aan te walsen, daardoor zal de grond overal even hard zijn en worden verzakkingen zoveel mogelijk voorkomen. 

grond verdichten     grond egaliseren

Let op: als de grond veel is bewerkt is het raadzaam om de grond enkele dagen te laten rusten. Besproei de grond deze dagen, zodat de grond helemaal kan inklinken. 

Als laatste kan de grond nog eens licht opgeharkt worden. Om de puntjes op de ‘i’ te zetten kan de grond met een rij of waterpas afgevlakt worden. Hierdoor zal de grond er helemaal strak bij komen liggen. 

Stap 5: Bemesten

Doordat de wortels van de graszoden sterk en snel mogelijk moeten wortelen, is het van belang de grond te bemesten met een bodemverbeteraar. Wij raden aan om humusbalans aan te brengen voor een optimale start van de nieuwe grasmat. Deze organische korrels kunnen op de ondergrond uitgestrooid worden en mogen direct contact hebben met de wortels van de graszoden. Verdeel de bemesting over het oppervlak heen, zodat de bemesting hoeveelheid zoveel mogelijk gelijk is. De organische bemesting kan ook bij stap 2 gebruikt worden. 

ondergrond bemesten     Bemesten gazon

Stap 6: Graszoden uitrollen

Alle bovenstaande stappen doorlopen? Dan is het nu tijd om de grasmat aan te leggen. Begin met het uitrollen van de graszoden naast een lange rechte kant. Een handig hulpmiddel is om een touw te spannen om een rechte lijn te creëren. Sluit de graszoden in de lengte op elkaar aan en maak zo de eerste baan af. Snij het stuk dat achteraan overblijft af met een broodmes of kantenknipper en start met het overige stuk een nieuwe baan. Zo zorg je ervoor dat de graszoden in wildverband liggen waardoor de kans kleiner is op verschuiving. 

graszoden uitrollen     graszoden op maat snijden

Druk telkens de naden goed tegen elkaar aan zodat de wortels zo minimaal mogelijk bloot liggen. De naden zijn namelijk de meeste kwetsbaar plekken voor uitdroging. Zet de aanleg op deze manier door tot alles erin ligt. 

Stap 7: Walsen

Een extra stap bij het zelf graszoden leggen is de naden goed tegen elkaar aan te sluiten, dit doe je door het gazon te walsen. Hierdoor worden alle naden nog eens extra tegen elkaar gedrukt. Ook wordt de lucht onder de graszoden weggeduwd. Hierdoor maken de wortels beter contact met de ondergrond. Een gazonwals kun je bij ons op locatie Nederweert huren. Vraag naar de mogelijkheden. 

gazon walsen     gazon walsen

Stap 8: Sproeien van het gras

Na het leggen van de graszoden dienen deze direct te worden voorzien van water. Zeker in het voorjaar en in de zomer is dit van belang. Het beste kan er gebruik gemaakt worden van een zwenksproeier. Laat de sproeier er gerust 2 uur opstaan en verplaats hem naar een plek, indien niet alles is geraakt. Trek de sproeier er vanaf de bestrating aan de slang vanaf. Als je op een nieuw, bewaterd gazon gaat lopen, is de kans namelijk groot dat de ondergrond modderig is. Hierdoor loop je de bedding stuk.  Zorg ervoor dat de grasmat de eerste 14 dagen iedere dag wordt voorzien van water. Meer advies over het sproeien van een (nieuw) gazon, lees je hier. 

sproeien gazon     gras bewateren

Onderhoud van een nieuw gazon

Na circa een maand is het ook tijd om het gazon regelmatig te onderhouden, met bijvoorbeeld meststoffen en door het regelmatig te maaien. Met de juiste bemestingkrijgt jouw gras een mooie groene kleur en wordt het sterker van structuur. Benieuwd hoe je het gazon groen en gezond houdt?  Download dan onze onderhoudskalender. 

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

EEN AANRADER !!!!
Dame aan telefoon zeer vriendelijk,
Medewerkers deskundig en zeer vriendlijk.
Prijs / Kwaliteit : Een 10!!!
Grasmat ligt er keurig bij.
Stijn en medewerkers:
BEDANKT!!!!

5/5
Ed Snaphaan

In september 2019 graszoden laten leggen. Prachtig gras! Mooi werk geleverd en fijne mensen. Stijn is de week erna nog even komen kijken om mestkorrels en kalk te brengen en advies hierover te geven.
Wij zijn dik tevreden !

5/5
Annemarie Bisschops

Zeer professioneel bedrijf. De antwoorden op de vragen waren extreem snel en de afspraak was extreem snel gemaakt. Bovendien stelde het bedrijf voor om nog eerder te komen als er annuleringen van andere klanten waren. De vakmensen die de graszoden legden waren erg aardig en werkten uitstekend en schoon. Ze gaven duidelijke uitleg over het onderhoud van de nieuw aangelegde zode. Al met al een zeer prettige ervaring en een zeer professioneel bedrijf.

5/5
Bogdan-Nicolae Burtescu