Regenwormen in gras?

Ligt jouw gazon vol met tientallen kleine zandhoopjes? Dan heb je waarschijnlijk last van regenwormen. Regenwormen komen met name voor in een vette ondergrond en brengen veel ergernis met zich mee. Hoewel dit erg vervelend is, zijn ze een van de weinige plagen die geen schade aan het gras aanbrengt. Integendeel zelfs, want ze hebben een nuttige werking voor de bodemstructuur. Ondanks de positieve werking, kunnen de zandhoopjes wel een nadeel zijn. 

De oorzaak

Regenwormen zitten bijna overal in de grond en hoewel ze geen kwaad kunnen, zijn ze wel erg vervelend. Regenwormen zijn dol op een vochtige, vette grond en vestigen zichzelf hier graag in. Vooral met vochtig en nat weer komen de regenwormen naar het grasoppervlak. Hierdoor nemen ze deeltjes grond mee naar boven, waardoor er tientallen zandhoopjes ontstaan. De zandhoopjes kunnen uiteindelijk het gras verstikken, waardoor de kwaliteit van het gazon achteruitgaat. 

regenwormen in gras    regenwormen

Bestrijden

Regenwormen zijn helaas erg lastig te bestrijden in het gazon, maar omdat ze niet direct schadelijk zijn voor jouw gazon hoef je ze niet persé te bestrijden. Heb je wel veel last van zandhoopjes en wordt het gazon hier slechter door? Dan kun je het gazon het beste regelmatig harken met een bladhark. Hierdoor verdeel je als het ware de zandhoopjes en voorkom je dat het gras stikt. Bij grote plagen regenwormen raden we aan gebruik te maken van een mengsel van compost en zand. Hiermee kun je de vettige grond wat terugdringen. 

Regenwormen verbeteren de grond

Naast de nadelen, hebben regenwormen eigenlijk veel positieve voordelen. Een regenworm zorgt ervoor dat het (regen)water gemakkelijk tot de ondergrond doordringt. Ook is de regenworm een ideaal hulpmiddel om de bodemstructuur te verbeteren. Dit doen ze door middel van het verteren van organische materiaal, wat weer bijdraagt aan een vermindering van onkruid en mos. 

Heb je toch last van de negatieve effecten van de regenworm? Of weet je niet met welke grasziekte of plaag je te maken hebt? Je kunt altijd contact met ons opnemen voor advies of informatie. 

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

De mannen van Tindemans hebben top werk geleverd en hebben ondanks dat het met bakken uit de lucht kwam doorgewerkt! We zijn erg blij met het eindresultaat.

5/5
Monique Scheijnen

Prima service en we hebben er een prachtige tuin aan over gehouden. Het gras is mooi groen en wij zijn enorm tevreden over Tindemans Graszoden!

5/5
Danielle Leenders

Geweldig net offerte,snelle reactie,fijne medewerkers die alles netjes voorbereiden en afwerken zonder rommel achter te laten.
Als ik nog eens een tuin ga aanleggen dat is Tindemans mijn graszodenlegger.

5/5
Ed van den Berg