Mos in het gazon

Mos in het gazon is een veelvoorkomend probleem dat veel tuiniers tegenkomen. Het groeit voornamelijk in schaduwrijke en vochtige gebieden waar het gras moeite heeft om te gedijen. Mos gedijt goed in zure grond en kan zich snel verspreiden als het niet tijdig wordt aangepakt. Het vormt een dichte laag die het gras verstikt en kan leiden tot kale plekken in het gazon. Het is daarom belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen en maatregelen te nemen om de groei van mos te voorkomen en te bestrijden.

mos in gazon     Mos in Gazon

Hoe ontstaat mos in het gazon?

De groei van mos in het gazon kan verschillende redenen hebben. Wanneer je de oorzaak weet, kun je specifieker aan de slag met het voorkomen en verwijderen van mosvorming. Vaak is mos een terugkomend probleem, waardoor het moeite kost om dit blijvend te verwijderen.

De oorzaken van mos-vorming in het gras

  1. Het gras ligt voor een deel in de schaduw door bijvoorbeeld bomen. Doordat deze plek weinig tot geen zonlicht krijgt, is de kans op mos groot. De grootte vijand van gras is namelijk schaduw en vochtigheid. Uiteindelijk maakt het slechte gras plaats voor het mos;
  2. Een slechte drainage waardoor de grond snel compact wordt. Gebieden in het gazon die te veel water vasthouden of water blijft staan na regenval, kunnen de groei van mos bevorderen.
  3. De bodem heeft een té hoge zuurgraad waardoor het gras te weinig voedingsstoffen kan opnemen en het verzwakt. Mos groeit namelijk goed op een zure grond. De zuurgraad van de grond kun je op peil brengen met het aanbrengen van kalkkorrels;
  4. Verwaarlozing en slecht gazononderhoud: onregelmatig maaien, te kort maaien, en het niet verwijderen van maaisel kunnen bijdragen aan de groei van mos. Deze praktijken creëren een ongunstige omgeving voor gras en bevorderen de groei van mos.

De bestrijding van mos

Mos kun je het beste snel verwijderen uit het gazon. Wanneer je dit niet doet, heb je kans dat de mos een viltlaag over het gazon vormt. Dit kan het gazon verstikken met als resultaat steeds een slechter gazon. Vooral in de winter, wanneer er al minder zonlicht aanwezig is. Mos neemt namelijk snel de zwakke plekken van het gras in. Een snelle oplossing voor direct resultaat is DCM Gazon Pur, maar voor een langdurig effect kun je het beste het gazon goed en regelmatig onderhouden. De beste oplossing voor het bestrijden/verwijderen van mos zijn het tijdig bemesten, bekalken en verticuteren.

Producten die je kunt gebruiken voor de bestrijding van mos en het gazononderhoud zijn bij ons te bestellen.

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Onlangs gazon laten leggen door Tindemans. Zeer professioneel en klantgericht tegen een aantrekkelijke prijs. Resultaat is werkelijk prachtig. Enthousiaste en kundige mensen, allemaal. Kan ik iedereen aanbevelen.

5/5
Jannis Deeleman

Super fijn contact, snelle reacties en professioneel advies! Vandaag is het gras erin gelegd, ging vlot, netjes en het ziet er erg goed uit!! Echt een aanrader!

5/5
Frank Beckers

De graszoden zijn goed aangeslagen! Goede uitleg gekregen omtrent het plaatsen en behandelen. Goede prijs kwaliteit verhouding. Vriendelijk en goed bedrijf.

5/5
Conny Elizabeth Tromp