Het gras bijzaaien

Heb je een kale plekken in het gazon of wil je het huidige gras door- of bijzaaien? De beste periode om in te zaaien is het voorjaar of najaar. Voordat je begint met inzaaien, is het essentieel om de bodem voor te bereiden door deze te beluchten en te bemesten. Kies het juiste graszaadmengsel dat geschikt is voor uw specifieke groeiomstandigheden, zoals de hoeveelheid zonlicht en de bodemtype. Verspreid het graszaad gelijkmatig over het oppervlak van het gazon met behulp van een zaaimachine of met de hand. Bedek of meng het graszaad lichtjes met een dunne laag grond om de kieming te bevorderen. Zorg voor regelmatige en voldoende irrigatie om de bodem vochtig te houden tijdens het kiemproces. Met de juiste zorg en aandacht zal het gezaaide gras ontkiemen en uitgroeien tot een dichte en gezonde grasmat.

Welk graszaad gebruiken?

Er zijn ontzettend veel soorten graszaden op de markt, wat het soms lastig maakt om de juiste te kiezen. De keuze van het graszaad hangt af van verschillende factoren, zoals de groeiomstandigheden, het beoogde gebruik van het gazon en persoonlijke voorkeuren. Onze graszoden worden gekweekt met een premium speelgraszaad, een sterk grasmengsel bestaande uit 3 soorten; Engels raaigras, roodzwenk en veldbeemdgras. Deze mix is zo ontwikkeld dat het voor vele doeleinden gebruikt kan worden. Zo is dit gasmengsel terug te vinden in zowel siertuin als bij sportgelegenheden. De meest bekende eigenschappen van speelgras zijn; stevigheid, hoge sierwaarde, herstellend vermogen en beter bestand tegen schaduw. Andere veel voorkomende graszaden en hun kenmerken zijn:

Schaduwgazon:

 • Roodzwenkgras (Festuca rubra): Geschikt voor gazons met weinig zonlicht en droge omstandigheden.
 • Veldbeemdgras (Poa pratensis): Goed bestand tegen schaduw en kan goed tegen droogte.

Bij gazons die kaal zijn geworden door de grote aanwezigheid van schaduw kun je het beste bijzaaien met schaduwgraszaad.

Siergazon (weinig betreden):

 • Roodzwenkgras (Festuca rubra): Een fijnbladig en dicht gras dat goed bestand is tegen droge omstandigheden en schaduw.
 • Veldbeemdgras (Poa pratensis): Een sterk en dicht gras met een mooie uitstraling.

lees hier meer over verschillende graszaden en hun kwaliteiten.

Gras inzaaien     gras bijzaaien graszaad

Wanneer gras inzaaien?

Wanneer je graszaad kan zaaien hangt af van verschillende factoren zoals temperatuur, vochtigheid en het actuele weer. Temperatuur is een belangrijke rol bij het kiemproces en zo ook het verder vervolg van de ontwikkeling van het gazon. De bodemtemperatuur dient vochtig en minimaal 10 graden Celsius te zijn(er zijn graszaden die bij een lagere temperatuur al kiemen). De meest geschikte perioden zijn voornamelijk de maanden in het voor- en najaar. Onder het voorjaar verstaan we begin april tot en met begin juni. Voor het najaar zou september tot eind oktober een prima tijd zijn. In deze perioden duurt het 1 tot 2 weken voordat het gras gekiemd is. Het is belangrijk om het gras minstens 6-8 weken te laten groeien voordat de eerste vorst of hittegolf optreedt. Dit geeft het gras de kans om zich goed te vestigen en te versterken voordat het wordt blootgesteld aan extreme temperaturen.

Het huidige gazon bijzaaien. Hoe werkt het?

Kies eerst het juiste graszaad. Als je geen verschil in het gazon wilt, kies dan hetzelfde graszaad als waar de graszoden uit bestaan.  Ga je het gazon bijzaaien omdat het kaal is geworden in de schaduwplekken, kies dan voor schaduwgraszaad. Ga je zaaien bij lagere temperaturen en wil je een snel resultaat, kies dan voor SOS Lawn Repair.

Hier is een stapsgewijze handleiding over hoe u gras kunt bijzaaien:

  1. Bodemvoorbereiding
   – Maai het bestaande gras korter dan gebruikelijk
   – Hark de bovenlaag van de bodem lichtjes en verwijder door plantmateriaal.
  2. Graszaad zaaien
   – Verspreid het graszaad gelijkmatig over het oppervlakte
   – Voor een gelijkmatige verdeling kun je het het graszaad het beste twee keer strooien: één keer verticaal en één keer horizontaal.  Zo is de kans klein dat er een deel vergeten wordt.
  3. Graszaad bedekken
   – Gebruik een tuinhark om het graszaad lichtjes in de bovenlaag van de bodem te harken, circa 1.5 cm diep.
   – Bedek het ingezaaide gebied met een dunne laag compost of potgrond om de kieming te bevorderen en het graszaad te beschermen tegen vogels. Je kunt ook het graszaad mengen met  DCM Vivimus Gazon. Volg dan dezelfde stappen(v.a. stap 2).
  4. Water geven
   – Houd de bodem vochtig door regelmatig water te geven totdat het nieuwe gras goed gevestigd is, meestal binnen 2 – 3 weken na het zaaien
   – Voorkom het creëren van plassen door watergift te doseren
  5. Onderhoud na het zaaien
   – Blijf het gazon regelmatig maaien op een hoogte van ongeveer 5-7 cm om de groei van het nieuwe gras te bevorderen.
   – Vermijd intensief gebruik van het gazon gedurende de eerste paar weken na het zaaien om het nieuwe gras de kans te geven zich goed te vestigen.

Liever niet bijzaaien? Kies voor graszoden!

Heb je liever direct resultaat? Dan kun je kale plekken ook aanvullen met graszoden. Het voordeel aan graszoden is dat er direct resultaat is. Ook is de kans op onkruidgroei vele malen minder. Mocht je meer informatie wensen over het herstellen van het gazon door middel van bijzaaien of graszoden? Neem dan contact met ons op.

 • Pagina delen
 • F
 • P
 • E

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

rima graszoden. Nu afwachten hoe ze het gaan doen. Iig allemaal top geregeld.

5/5
Roy Vullings

Super goed geregeld. Door omstandigheden hadden we op het laatste moment nog een kleine 12 vierkante meter graszoden nodig. Per mail contact opgenomen en de andere dag konden we kakelverse graszoden komen afhalen. Top!

5/5
Alex van Niel

In september 2019 graszoden laten leggen. Prachtig gras! Mooi werk geleverd en fijne mensen. Stijn is de week erna nog even komen kijken om mestkorrels en kalk te brengen en advies hierover te geven.
Wij zijn dik tevreden !

5/5
Annemarie Bisschops