Mos in het gazon

Mos in het gazon komt helaas regelmatig voor. Het wordt ook wel gezien als een van de vervelendste plant die je in het gras kunt hebben. Mos is een dikke groene bovenlaag op het gras waardoor het gras niet goed verder kan wortelen. Resultaat? Een slechte grasmat met een viltlaag mos.

mos in gazon     Mos in Gazon

Hoe ontstaat mos in het gazon?

De groei van mos in het gazon kan verschillende redenen hebben. Wanneer je de oorzaak weet, kun je aan de slag met het voorkomen en verwijderen van mos-vorming. Echter is mos een terugkomend probleem, waardoor het extra moeite kost om dit permanent te verwijderen.

De oorzaken van mos-vorming in het gras

  1. Het gras ligt voor een deel in de schaduw door bijvoorbeeld bomen. Doordat deze plek weinig tot geen zonlicht krijgt, is de kans op mos groot. De grootte vijand van gras is namelijk schaduw en vochtigheid. Uiteindelijk maakt het slechte gras plaats voor het mos;
  2. Struiken of bodem in de buurt van het gazon halen vaak vaal voedingstoffen uit de grond. Hierdoor kan het gazon zwakker worden;
  3. De bodem heeft een té hoge zuurgraad waardoor het gras te weinig voedingsstoffen kan opnemen en het verzwakt. Daarentegen groeit mos het beste op een zure grond. De zuurgraad van de grond kun je op peil brengen met het aanbrengen van kalkkorrels;
  4. Wanneer je het gras te kort maait in het najaar, verwijder je de bovenste beschermlaag van het gazon. Door het verwijderen van deze laag, heeft mos meer kans om te groeien.

De bestrijding van mos

Wanneer je mos ontdekt in het gazon, kun je het beste direct aan de slag gaan met de bestrijding. Vooral in de winter, wanneer er al minder zonlicht aanwezig is, is dit cruciaal. Mos neemt namelijk snel de zwakke plekken van het gras in. Een snelle oplossing voor direct resultaat is ijzersulfaat, maar voor een langdurig effect kun je het beste het gazon regelmatig onderhouden. De beste oplossing voor het bestrijden/verwijderen van mos zijn het tijdig bemesten, bekalken en verticuteren. Het voor- en najaar zijn de beste periodes om te verticuteren.

Producten die je kunt gebruiken voor de bestrijding van mos en het gazononderhoud zijn bij ons te bestellen.

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

bemesten in najaar
19 september 2023

Bemesten in het najaar

Emelten gazon
10 september 2023

Emelten in gazon najaar

Grasonderhoud maart
1 maart 2022

Grasonderhoud maart

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

In september 2019 graszoden laten leggen. Prachtig gras! Mooi werk geleverd en fijne mensen. Stijn is de week erna nog even komen kijken om mestkorrels en kalk te brengen en advies hierover te geven.
Wij zijn dik tevreden !

5/5
Annemarie Bisschops

Sehr nettes Personal.

5/5
Gerhard Däms

Na verschillende bedrijven aan de telefoon gehad te hebben met een bepaalde vraag, kwam ik uit bij Tindemans. Top bedrijf. Ben meteen goed geholpen door de vriendelijke dame aan de telefoon. Wat een verschil met de andere bedrijven wat ik gesproken heb ( in zeer positieve zin! ) Echt een aanrader voor als je mooi gras nodig hebt.

5/5
Jelle Gootjes