Vrijblijvend advies     24 uurs levering     Specialist in aanleg

Regenwormen in gras

Ligt uw gazon vol met tientallen kleine zandhoopjes? Dan heeft u waarschijnlijk last van regenwormen. Regenwormen komen met name voor in een vette ondergrond en brengen veel ergernis met zich mee. Hoewel dit erg vervelend is, zijn regenwormen een van de weinige plagen die geen schade aan uw gras aanbrengt. Integendeel zelfs, want ze hebben een nuttige werking voor uw bodemstructuur. Ondanks de positieve werking, kunnen de zandhoopjes wel een nadeel zijn.

De oorzaak

Regenwormen zitten bijna overal in de grond en hoewel ze geen kwaad kunnen, zijn ze wel erg vervelend. Regenwormen zijn dol op een vochtige, vette grond en vestigen zichzelf hier graag in. Vooral met vochtig en nat weer komen de regenwormen naar het grasoppervlakte. Hierdoor nemen ze deeltjes grond mee naar boven, waardoor er tientallen zandhoopjes ontstaan. De zandhoopjes kunnen uiteindelijk het gras verstikken, waardoor de kwaliteit van het gazon achteruit gaat.

Bestrijden

Regenwormen zijn helaas erg lastig te bestrijden in uw gazon, maar omdat ze indirect niet schadelijk zijn voor uw gazon hoeft u ze niet perse te bestrijden. Heeft u wel veel last van zandhoopjes en wordt het gazon hier slechter door? Dan kunt u het gazon het beste regelmatig harken met een bladhark. Hierdoor verdeelt u als het ware de zandhoopjes en voorkomt u dat het gras stikt. Bij grote plagen regenwormen raden we aan gebruik te maken van een mengsel van compost en zand. Hiermee kunt u de vettige grond wat terug dringen.

Regenwormen verbeteren de grond

Naast de nadelen, hebben regenwormen eigenlijk veel positieve voordelen. Een regenworm zorgt ervoor dat het (regen)water gemakkelijk de ondergrond doordringt.  Tevens is de regenworm een ideaal hulpmiddel om de bodemstructuur te verbeteren. Dit doen ze door middel van het verteren van organische materiaal, wat weer bijdraagt aan een vermindering van onkruid en mos.

Heeft u toch last van de negatieve effecten van de regenworm? Of weet u niet met welke grasziekte of plaag u te maken heeft? U kunt altijd contact met ons opnemen voor advies of informatie.

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Prijs berekenen

Graszoden afhalen, bezorgen of laten leggen?
Bereken direct uw prijs en bestel uw graszoden online.

Eerstvolgende leverdata
di
30
nov
wo
1
dec
do
2
dec
vr
3
dec
di
7
dec
m2

Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2