Bemesten in het najaar

Het bemesten van je gazon met najaarsmestof is een belangrijke onderhoudsstap om ervoor te zorgen dat je gras gezond blijft gedurende de herfst- en wintermaanden. Najaarsmest bevat een hoger kaliumgehalte en een lager stikstofgehalte dan voorjaarsmest. Dit helpt de graswortels te versterken en de weerstand van het gras tegen koude temperaturen en ziekten te vergroten.

Waarom bemesten in het najaar?

Het bemesten van een gazon in het najaar heeft verschillende voordelen en is een belangrijk onderdeel van het gazononderhoud een gezonde grasmat te behouden. Het beste is om het gazon 3 keer per jaar te bemesten. In maart en juni met een zomerbemesting en in september met een najaarsbemesting. Door te bemesten in het najaar verklein je de kans op ziektes en schimmels die zich sneller voordoen in natte en koude periodes. Een gazon dat goed bemest is in het najaar is beter in staat om onkruid en mossen te onderdrukken en draagt bij aan een gezondere groei in het voorjaar.

Welke najaarsmest moet ik kiezen?

Kies een organische najaarsmeststof met een lager stikstofgehalte (N) en een hoger kaliumgehalte (K). Een voorbeeld van een geschikte meststofverhouding is 4-4-18+3mgo (N-P-K). Kies voor een najaarsmeststof met magnesium(3 mgo), dit zorgt namelijk voor een frisgroene kleur, ook in de winter. Het verschil tussen een organische meststof en een kunstmest zit hem vooral in de duurzame werking. Een organische meststof heeft een langzame afgifte en werkt meestal 3 maanden. Kunstmest daarentegen werkt heel snel, maar kort van duur.

Stappenplan: bemesten met najaarsmest

  1. Tijd: Het beste moment om je gazon met najaarsmest te bemesten is meestal in de late zomer of vroege herfst, ongeveer 4-6 weken voordat de eerste vorst wordt verwacht. Dit kan variëren afhankelijk van je locatie en het weer.
  2. Maai je gazon: Maai het gras kort(5 cm) voordat je de mest toepast, zodat de mest gelijkmatig verdeeld kan worden.
  3. Toepassing: Gebruik bij voorkeur een meststofstrooier om de meststof gelijkmatig over je gazon te verdelen. Loop in een gestructureerd patroon om ervoor te zorgen dat je geen plekken overslaat.
  4. Water geven: Na het aanbrengen van de meststof, geef je je gazon een goede watergift. Dit helpt de mest in de bodem op te lossen en de voedingsstoffen beschikbaar te maken voor de wortels.
  5. Onderhoud: Blijf je gazon onderhouden door regelmatig te maaien en afgevallen bladeren op te ruimen gedurende de herfst en de winter.

Het bemesten van het gazon met najaarsmest zal helpen om een goede gezondheid van het gras te behouden en het beter bestand te maken tegen de uitdagingen van het koude seizoen. Zie hier onze klein verpakking najaarsmeststof.

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Keurige service. Duidelijke werkopname, tijdig ingepland en conform planning uitgevoerd en opgeleverd. Het gras ligt er super strak in!

5/5
Michelle Hendrikx

EEN AANRADER !!!!
Dame aan telefoon zeer vriendelijk,
Medewerkers deskundig en zeer vriendlijk.
Prijs / Kwaliteit : Een 10!!!
Grasmat ligt er keurig bij.
Stijn en medewerkers:
BEDANKT!!!!

5/5
Ed Snaphaan

Afgelopen weekend 95m2 graszoden gekregen, perfecte matten en zeer vers! Er werd nog gebeld wanneer we de graszoden wilden leggen, om de versheid te kunnen garanderen, top geregeld.

5/5
Hans Schmeitz