Graszoden leggen in de zomer

Graszoden leggen in de zomer kan zeker na een nat voorjaar aantrekkelijk zijn.  In principe kunnen graszoden het gehele jaar gelegd worden, ook in de zomer. Maar iedere tijd kent zijn eigen uitdagingen. Het jaar 2024 is tot heden erg nat geweest, waardoor het voorbereiden van de grond moeilijk kan zijn. Met de zomer en droger weer in aantocht heeft dit in ieder geval het voordeel dat de grondwerkzaamheden makkelijker worden.

Voordelen van leggen in de zomer

 • Een droge bodem is ook harder en kan daarmee makkelijker worden geëgaliseerd, het resultaat is dan ook een vlakkere grasmat.
 • De temperaturen in de zomer zijn ook in de avond/nacht hoger. Dit is gunstig voor de groei van het gras. Ook de langere dagen dragen bij aan het sneller aanhechten van de zoden. De graswortels worden direct gestimuleerd om in de bodem te schieten en op zoek te gaan naar voeding en water. Na circa 10 dagen zal de nieuwe grasmat al vergroeid zijn met de bodem.
 • In de zomer ondervinden de graszoden minder concurrentie met planten die we bestempelen als onkruid.
 • Bij droger weer liggen er minder schimmelziekten en andere gazonproblemen op de loer.
 • In de zomer leven we meer buiten, nieuw gelegd gras zal daarom direct bijdragen aan een lekker buiten gevoel en kan je optimaal genieten van de nieuwe grasmat.

Wat te doen bij hogere temperaturen

 • Bij temperaturen hoger dan 25⁰C is het belangrijk dat de graszoden zo snel mogelijk na bezorging gelegd worden en water krijgen. Voor tuinen met grotere oppervlaktes is het raadzaam om al direct te beginnen met sproeien als het eerste deel is gelegd.
 • Na het leggen is goed sproeien belangrijk. Iedere dag 3x 1 tot 1,5 uur uur sproeien, heeft zeker de voorkeur, waarbij de middag en avond het belangrijkste zijn. Graszoden die in de volle zon liggen mogen ook besproeid worden om verbranding van de zoden te voorkomen.
 • Ook overdag is het goed om de grasmat vochtig te houden. Hierdoor voorkom je verbranding van de graszoden en de wortels.
 • Maai het gras bij voorkeur tot 5 à 6 cm (i.p.v. de gebruikelijke 4 – 4,5cm). Door het gras iets langer te laten, is het beter bestand tegen de hitte. Daarnaast zorgt voldoende water ervoor dat de grasmat niet heeft te lijden onder de temperatuur en de zon.

Conclusie

Het leggen van graszoden in de zomer geeft een prachtig groen gazon, mits je de juiste stappen volgt en extra aandacht besteedt aan sproeien en bescherming tegen de hitte. Door deze tips en aandachtspunten te volgen, kun je ervoor zorgen dat je nieuwe graszoden snel wortelen en uitgroeien tot een gezond en weelderig gazon, zelfs tijdens de warmste maanden van het jaar.

 • Pagina delen
 • F
 • P
 • E

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Uitstekende kwaliteit! Er was iets misgelopen met de levering, maar dat werd zeer correct en snel opgelost. Ook altijd bereikbaar!

5/5
Mieke R

Aanrader; vriendelijk, snel, en flexibel

5/5
Roy Goosens

Zeer mooie grasmatten, keurig en vriendelijk geleverd aan huis, topservice.

5/5
Sigi Wens