Vrijblijvend advies     24 uurs levering     Specialist in aanleg

Sneeuwschimmel in gazon

De sneeuwschimmel, ook wel fusarium nivale genoemd, is een schimmelziekte die in het gazon kan voorkomen. Het is te herkennen aan een witstoffige pluis in het gras. In veel gevallen zijn het een of meerdere plekken wat vaak ontstaat in de winter tot begin voorjaar. Vooral na sneeuwperiodes zien we dit vaak in het gazon. Wanneer u sneeuwschimmel in het gras heeft, dient u dit zorgvuldig te behandelen. Niet alleen om aantasting van uw gras te voorkomen, maar ook om verdere verspreiding tegen te gaan.

Herkennen sneeuwschimmel

Sneeuwschimmel gazon

Hoewel sneeuwschimmel te herkennen is aan de witte pluis en waterige plekken dat zich in het gras bevinden, wordt het in een later stadium geel tot oranje met een bruine rand. De grote daarentegen kan ook ontzettend veel toenemen, op het begin zijn het kleine plekken van 4 à 6 cm die kunnen uitgroeien tot plakkaten van 25 cm. Een ander kenmerk is dat het gras kleverig is en aan elkaar vast blijft plakken. Kortom: sneeuwschimmel heeft u liever niet in uw gras.

De oorzaak

De sneeuwschimmel komt vooral voor bij koud en regenachtig achtig weer. In deze periode kan de grond pot dicht slaan, waardoor er té weinig beluchting is. Ook na sneeuw is de kans op sneeuwschimmel groter, vooral wanneer er op een besneeuwd gras gelopen wordt. De grond heeft dan een hoge pH-waarde en een teveel aan stikstof, waardoor de schimmel zich sneller kan ontwikkelen.

Het bestrijden

Helaas is sneeuwschimmel vrij besmettelijk, daarom vergt het een tijdig en een nauwkeurige bestrijding. Verwijder daarom de sneeuwschimmelplekken met een hark en voer deze af. Daarna kunt u hier de ondergrond en de grasmatten beluchten door middel van een riek. Daarna kunt u het gehele gazon opnieuw bemesten. Door de geprikte gaten neemt de bemesting sneller op in de grond. Uiteraard is het beste natuurlijk een goede preventie. Enkele maatregelen die u van tevoren kunt toepassen om de schimmelziekte te voorkomen zijn:

  • Maai het gras tijdig;
  • Belucht/verticuteer het gras eind september;
  • Bemest het gras na eind september met een najaarsbemesting;
  • Loop niet op een besneeuwd grasveld.

Heeft u al last van de sneeuwschimmel? Ga dan direct aan de slag met de bestrijding. Anders loopt uw gras het risico op afsterving.

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Prijs berekenen

Graszoden afhalen, bezorgen of laten leggen?
Bereken direct uw prijs en bestel uw graszoden online.

Eerstvolgende leverdata
di
26
okt
wo
27
okt
do
28
okt
vr
29
okt
di
2
nov
m2

Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2