Vrijblijvend advies     24 uurs levering     Specialist in aanleg

Kalk gazon strooien

Het strooien van kalkkorrels op het gazon in de winter is erg belangrijk. Doordat het gras in de winter langzaam tot niet groeit, ontvangt het niet voldoende voedingstoffen. Daarom is het belangrijk dat de zuurtegraad (pH-gehalte) in de grond op peil gehouden wordt, zodat voedingstoffen de rest van het jaar beter worden opgenomen. Hieronder geven wij uitleg hierover.

Kalk gazon strooien, wanneer en waarom?

Op elk gazon moet er minimaal een keer per jaar kalk gestrooid worden. Strooi kalkkorrels in de winter, eind december of in januari. In de winter is de zuurtegraad van de ondergrond namelijk vaak niet op peil. Daarom is het belangrijk dat het pH-gehalte van de grond goed is. U kunt gemakkelijk zelf het pH-waarde van uw tuin meten met een pH-meter. Zodra de zuurtegraad op peil is kan de ondergrond de meststoffen weer goed opnemen. Daarbij zorgt de magnesium in de kalkkorrel dat het gras weer groen kleurt. Zorg dat er tussen het bekalken en bemesten met kunstmest minimaal 6 weken tussen zit.

 

‘Een juiste pH-waarde voor het gazon is 6,5. Maar alles tussen de 5,5 en 6,5 is in orde.’

 

De voordelen van kalk gazon strooien

Kalkkorrels strooien in de winter heeft veel voordelen voor het grasseizoen. Zo helpt het bij:

  • De zuurtegraad van de grond terug op peil te brengen;
  • De diepgroene kleur terug naar boven halen;
  • Het voorkomen van mos;
  • Een betere opname van meststoffen, de rest van het jaar;

Hoeveel kalk heeft u nodig?

Er zijn twee vormen van kalk; de poederkalk of kalkkorrels. Onze voorkeur gaat uit naar kalkkorrels. Deze zijn makkelijker te strooien en blijven beter op het gazon liggen. Om de juiste hoeveelheid kalkkorrels te bepalen, kunt u een bodemonderzoek doen. Zodra u weet wat de zuurtegraad van de ondergrond is, kunt u hier de juiste hoeveelheid kalk op verspreiden.  Indien de zuurtegraad van de ondergrond goed is(tussen de 5,5 en 6,5) raden wij 1 tot 1,5 KG kalkkorrels per 10 m2 aan.

 

‘Bij een pH-waarde lager dan 5,5 strooit u twee keer per jaar, 2kg kalk  per 10 m2. Bij een pH-waarde hoger dan 6,5 strooit u een keer per jaar, 0,5 kg per 10 m2.’

 

Het zelf verspreiden van kalkkorrels, hoe doet u dat?

Het is mogelijk de kalkkorrels handmatig te verspreiden over het gazon. Echter is het hierbij wel van belang dat de kalkkorrels in de juiste hoeveelheid en gelijkmatig over het gazon worden verspreid. Ieder gedeelte dient van evenveel kalk voorzien te worden. Het is ook een optie om een strooiwagentje te gebruiken. Dit is meestal van toepassing bij grotere gazons. Met een strooiwagen kunt u nauwkeurige banen over het gazon lopen, waardoor het mooi verdeeld worden.

Bij een juiste pH-waarde van de ondergrond, is er een actief bodemleven. Dit heeft veel voordelen voor de conditie van het gras. Indien er toch schade, zoals veel mosvorming is ontstaan door een verkeerde pH-waarde, kunt u het gazon verticuteren.

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Prijs berekenen

Graszoden afhalen, bezorgen of laten leggen?
Bereken direct uw prijs en bestel uw graszoden online.

Eerstvolgende leverdata
di
30
nov
wo
1
dec
do
2
dec
vr
3
dec
di
7
dec
m2

Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2