Engerlingen in het gras

Heb je last van een beschadigd gazon met losliggende grasstukken en gele plekken? Dan bestaat de kans dat je een engerlingenplaag onder de grasmat hebt. Engerlingen zijn larven van kevers en voeden zich met de wortels van het gras. Het resultaat hiervan is dat de graszoden los komen te liggen en in het ergste geval kunnen afsterven. 

De meikever en engerlingen

De larven van de meikever, junikever en andere soorten worden ook wel engerlingen genoemd, een verzamelnaam onder de larven van kevers. De meest voorkomende is de mei- en junikever. Hoewel kevers de oorzaak zijn van engerlingen, richten de kever geen directe schade aan. De grote boosdoener is namelijk de larf. Engerlingen kun je herkennen aan een kromme C-vorm, het geelwitte lijfje en de oranjebruine kop. Ze bevinden zich van mei tot oktober vlak onder het grasoppervlak, waar ze aan de wortels van het gras eten. Erge schade aan het gazon komt vooral wanneer je te maken hebt met een grote plaag. Je kunt de plaag herkennen aan een grote hoeveelheid vogels, gele plekken en gaten in het gazon. 

meikever engerling    Engerling gazon

De verslechtering van het gras

Engerlingen zijn een veel voorkomend probleem wat snel toeneemt. Dit heeft te maken dat de winters zachter worden en er geen hardnekkige bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden. Mocht je last hebben van een plaag raden we aan om de engerlingen te bestrijden met parasitaire aaltjes. Dit is een biologisch en effectief bestrijdingsmiddel. Hiermee wordt onder andere voorkomen dat de engerlingen veel wortels opeten, waardoor het gras onvoldoende voedingstoffen en water binnenkrijgt. 

Bestrijden

Als je een engerlingenplaag onder het gazon hebt, kun je het best zo snel mogelijk beginnen met de bestrijding. Bestrijden kan op een biologische manier door middel van parasitaire aaltjes. Deze parasitaire aaltjes, ook wel nematoden genoemd. De aaltjes banen zich een weg in de grond op zoek naar engerlingen. De aaltjes zien de engerlingen als voedsel en blijven indringen totdat de larven geheel weg zijn. In de tijd dat de aaltjes zich in de grond bevinden, nemen ze in aantal toe zodat ze de gehele engerlingenplaag kunnen aanpakken. Je kunt de larf het beste in hun eerste stadium bestrijden in de periode mei tot en met september. Indien je eenmaal last hebt gehad van een engerlingenplaag is het aan te raden om preventief te bestrijden, zodat ze zeker niet meer terugkomen en het gazon gezond blijft. 

Bestel de nematodenmix aaltjes voor het bestrijden van engerlingen telefonisch of via ons e-mailadres. 

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Super goed geregeld. Door omstandigheden hadden we op het laatste moment nog een kleine 12 vierkante meter graszoden nodig. Per mail contact opgenomen en de andere dag konden we kakelverse graszoden komen afhalen. Top!

5/5
Alex van Niel

Na verschillende bedrijven aan de telefoon gehad te hebben met een bepaalde vraag, kwam ik uit bij Tindemans. Top bedrijf. Ben meteen goed geholpen door de vriendelijke dame aan de telefoon. Wat een verschil met de andere bedrijven wat ik gesproken heb ( in zeer positieve zin! ) Echt een aanrader voor als je mooi gras nodig hebt.

5/5
Jelle Gootjes

Zeer fijne ervaring. Mooie prijs, duidelijke communicatie en snelle levering. Prima graszoden!

5/5
Joey van der Beek