Vrijblijvend advies     24 uurs levering     Specialist in aanleg

Gazon verticuteren

Als u een bestaand gazon heeft wat veel onkruid of mos bevat, kunt u dit verticuteren. Verticuteren is het huidige gras bewerken met een machinale messenrol of verticuteerhark. U snijdt als het ware in het bestaande gazon. Doordat in de loop van de jaren onkruid en mos kunnen ontstaan in het gras, kan het gazon een slechte conditie krijgen. Door het gras te verticuteren, verwijdert u mos sneller en herstelt het gazon zich beter. Hoe en wanneer u moet verticuteren, leest u hier.

Verticuteren gras, waarom?

Verticuteren is het verwijderen van een viltlaag die op het gras groeit. Zo’n viltlaag, bestaande uit mos en onkruid, ontstaat bij gazons die dunner en slechter van staat zijn. Dit komt vooral voor bij gazons die al meerdere jaren liggen. De viltlaag zorgt ervoor dat de rest van het gras verstikt raakt, waardoor voedingstoffen, water en licht niet meer bij de onderste graslaag komen. Door deze viltlaag weg te halen, krijgt het gazon weer lucht en ruimte om gezond verder te groeien.

Uw gazon verticuteren. Hoe werkt het?

Elk gazon is anders en de schade van onkruid en/of mos verschilt enorm. Aan de hand van de schade kunt u het beste bepalen op welke manier u gaat verticuteren. Het gras met de hand verticuteren(verticuteerhark) kan een enorme klus zijn en neemt veel tijd in beslag. Dit is daarom ook niet aan te raden bij grote oppervlaktes. Voor de snelle oplossing kunt u gemakkelijk een verticuteermachine huren. Het voordeel van een verticuteermachine is dat het verticuteren gelijkmatig en zorgvuldig gebeurt. Daarbij is verticuteren met een verticuteermachine vele malen makkelijker en minder belastend. Verticuteer het gras niet wanneer het heeft gevroren of wanneer het gazon nat is.

Wanneer verticuteren?

Wilt u uw gazon mooi en gezond houden? Dan kunt u het beste minimaal een keer en bij voorkeur twee keer per jaar het gras verticuteren. De beste periode om het gras te verticuteren is in het voorjaar of het najaar.
Wanneer u het gras verticuteert, zal het er niet direct mooier op worden. Sterker nog, het gras zal er kaal en leeggeplukt uitzien. Toch gaat het gras na enkele dagen zichzelf al herstellen. Mochten de kale plekken te groot zijn om zich zelf te herstellen? Zaai het gras dan bij.


De eerste drie jaar van een nieuw gazon hoeft u het gras niet te verticuteren.

Het gras is na drie jaar pas voldoende geworteld dat bij het verticuteren alleen het mos en onkruid verwijdert wordt.

 

Nadat u het gras heeft geverticuteerd, kunt u het bemesten met een organische graszodenbemesting. Doe dit in het voorjaar met een seizoensbemesting en in het najaar met een najaarsbemesting. Voor advies over meststoffen of over het gazon verticuteren kunt u het beste contact met ons opnemen.

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Prijs berekenen

Graszoden afhalen, bezorgen of laten leggen?
Bereken direct uw prijs en bestel uw graszoden online.

Eerstvolgende leverdata
di
1
feb
wo
2
feb
do
3
feb
vr
4
feb
di
8
feb
m2

Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2