Vrijblijvend advies     24 uurs levering     Specialist in aanleg

Gazon maaien

In het groeiseizoen van maart tot en met oktober moeten we het gazon maaien. Het gazon maaien doet u zodat het gezond en mooi blijft. Wanneer en hoe vaak moet u het gazon maaien? En welke maaier gebruikt u hiervoor? Wij delen graag ons advies.

Waarom we het gazon maaien?

Gras maaien is een van de meest belangrijke ingrediënten voor een gezond gazon. We maaien het gras niet alleen zodat het er mooi uit ziet, maar vooral om de kwaliteit te behouden. Door het gras regelmatig te maaien krijgt het voldoende licht en zuurstof. Hierdoor ontstaat een sterke grasmat. Tegelijkertijd heeft mos en onkruid minder kans in een grasmat die regelmatig wordt gemaaid. Het mag dus duidelijk zijn dat maaien bijdraagt aan de gezondheid van het gazon.

Wanneer gras maaien?

We maaien het gazon in het groeiseizoen, van maart tot en met oktober. Gras groeit namelijk alleen bij temperaturen boven de 10 graden. In maart zal het groeien van het gazon daarom langer duren dan in mei. In de maanden mei en september groeit het gras het hardst. Het gazon zal in de maanden juli en augustus minder hard groeien door de warme temperaturen. Om het gazon goed te onderhouden, raden we aan om het minstens één keer per week te maaien. Bij periodes met stevige groei, raden we aan om minimaal twee keer per week te maaien.

 

Als u regelmatig maait, kunt u de afgesneden topjes op het gras laten liggen. Dit dient weer als bemesting voor het gazon. Dit noemen we ook wel mulchen.

Nieuwe graszoden maaien?

Een nieuw gazon mag de eerste periode niet betreden of gemaaid worden. Het is namelijk belangrijk dat het gazon goed geworteld is. Normaal gesproken duurt dit twee weken, maar door wisselde temperaturen kan dit sneller of langer duren. Controleer daarom altijd of de graszoden vastzitten, voordat u de eerste keer gaat maaien. Begin de eerste keer maaien op de hoogte stand van de grasmaaier.

 

Een robotmaaier mag een nieuw gazon meteen maaien. Doordat deze licht in gewicht is, kan dit verder geen schade aan het gazon aanrichten.

Hoe lang of kort moet ik het gazon maaien?

Een gazon mag nooit te kort worden gemaaid. Door het gras erg kort te maaien, kan het verbranden in de zon of kapot gaan door de vorst. De bovenste graslaag dient namelijk als beschermlaag. Bij het regelmatig maaien, is het aan te raden om dit op een hogere stand te doen. Zo wordt er telkens maar een klein topje van het gazon afgesneden, wat zorgt voor een stevige en volle grasmat. Een ideale maaihoogte voor het speelgras is 4 – 4,5 cm. Bij hele warme of koude temperaturen raden we een hogere maaihoogte aan, namelijk zo’n 6 cm.

Gras maaien: met welke grasmaaier?

We kennen verschillende grasmaaiers, bijvoorbeeld een kooimaaier, een circkelmaaier of een robotmaaier. Met een kooimaaier duwt u het gras handmatig in een richting. Hierdoor kunt u banen in het gazon trekken. Dit kost best wat werk, maar levert een mooi resultaat op. Een andere populaire grasmaaier is de cirkelmaaier. Deze grasmaaier werkt automatisch en is geschikt voor bijna alle terreinen. De meest nieuwe en gebruiksvriendelijke grasmaaier, is toch wel de robotmaaier. Met een druk op de knop wordt het gras vol automatisch gemaaid. Door het mulchingsysteem van een robotmaaier hoeft u geen oud gras op te harken en krijgt u een volle dichtheid van het gazon.

Wenst u meer informatie over het gras maaien of over grasmaaiers? Neem dan contact met ons op. Interesse in een robotmaaier? Wij helpen u graag verder met de aanschaf en/of aanleg hiervan.

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Prijs berekenen

Graszoden afhalen, bezorgen of laten leggen?
Bereken direct uw prijs en bestel uw graszoden online.

Eerstvolgende leverdata
di
1
feb
wo
2
feb
do
3
feb
vr
4
feb
di
8
feb
m2

Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2