Vrijblijvend advies     24 uurs levering     Specialist in aanleg

Engerlingen in het gras?!

Heeft u last van een beschadigd gazon met gaten en gele plekken? Dan is de kans groot dat u engerlingen onder uw grasmat heeft. Engerlingen, larven van diverse kevers, voeden zich met de wortels van het gras. Máár dit is helaas niet de enige boosdoener. Engerlingen zijn namelijk ook een echte lekkernij voor vogels, wat de gezondheid van het gras helaas niet bevorderd. Resultaat? Gaten, losliggende graszoden en in het ergste geval, kans op een afstervend gazon.

De meikever en engerlingen

De larven van de meikever, junikever en andere soorten worden ook wel engerlingen genoemd, een verzamelnaam onder de larven van de kevers. De meest voorkomende is de meikever. Hoewel kevers de oorzaak zijn van engerlingen, richten zij geen directe schade aan. De grote boosdoener is namelijk de larf van de kevers, de engerling. U herkent ze aan de kromme C-vorm, het geelwitte lijfje en de oranjebruine kop. Ze bevinden zich vlak onder het grasoppervlakte, waar ze de wortels van het gras eten. Op het begin is de schade misschien niet met het blote oog zichtbaar, maar verloop van tijd beginnen de gele plekjes en de gaten zich te ontwikkelen. Kortom: engerlingen hebben snel een negatieve invloed op uw gras.

De verslechtering van uw gras

Engerlingen zijn een veel voorkomend probleem wat snel toeneemt. Het is daarom belangrijk om direct te beginnen met het bestrijden van de engerlingen. De schade die engerlingen kunnen aanrichten kan enorm zijn. Doordat de wortels van het gras worden opgegeten, krijgt het gras niet meer voldoende voedingstoffen en water binnen. Daarbij zijn de larven een delicatesse voor vogels. De vogels pikken in het gras, waardoor de grasmat extra véél te lijden heeft.

Engerlingen bestrijden

Als u engerlingen heeft ontdekt onder uw gazon, kunt u het best zo snel mogelijk beginnen met de bestrijding. Bestrijden van engerlingen kan op een biologische manier door middel van parasieten aaltjes. Deze parasieten aaltjes, ook wel nematoden genoemd, banen zich een weg in de grond op zoek naar engerlingen. De aaltjes zien de engerlingen als voedsel en blijven bestaan totdat de larven geheel weg zijn. In de tijd dat de aaltjes zich in de grond bevinden, nemen ze in aantal toe zodat ze alle engerlingen kunnen aanpakken.

U kunt de engerlingen het beste in hun 1e stadium bestrijden. De bestrijding is het meest effectief van mei tot en met september. Indien u eenmaal last heeft gehad van engerlingen is het aan te raden om preventief te bestrijden, zodat ze zeker niet meer terug komen en uw gazon gezond blijft! Preventief bestrijden kunt u het beste één keer per jaar.

Bestel uw nematodenmix aaltjes voor het bestrijden van engerlingen telefonisch of via ons e-mailadres en ontvang ze de volgende werkdag al in huis!

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Prijs berekenen

Graszoden afhalen, bezorgen of laten leggen?
Bereken direct online uw prijs!

Eerstvolgende leverdata
vr
31
jan
di
4
feb
vr
7
feb
di
11
feb
wo
12
feb
m2

Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2