Vrijblijvend advies     24 uurs levering     Specialist in aanleg

Emelten in gras?

In tegenstelling tot engerlingen, larven van de kever, zijn emelten wormen van de langpootmug. Onder de langpootmuggen zijn zijn larven weer verder te onderscheiden. De meest bekende langpootmug in Nederland en België is de Tipula. De emeltlarf hiervan is te herkennen aan zijn grauwgrijzige kleur en pootloze lijf. Deze larf kan helaas een enorme schade aan het gazon aanrichten, met afsterving van het gras tot gevolg.

Emelten in gras opsporen

Twijfelt u of er emelten in uw gazon zitten? Er zijn een aantal methodes die helpen bij het opsporen van emelten. Zo komen emelten in het donker uit de grond om aan de bovenste laag van het gras te eten. Vaak zijn de emelten dan zichtbaar op het grasoppervlakte. Wanneer het gras kale plekken heeft en het slechter groeit dan voorheen, bestaat er een kans dat er emelten in het gazon zitten. Emelten eten voornamelijk aan het grasblad, hierdoor wordt het gras uitgedund. Daar komt bij dat vogels emelten als voedsel zien, waardoor de vogels het gras omwoelen. Emelten kunt u het beste zo snel mogelijk bestrijden, voordat er erge schade aan het gazon is.

De emelten larven

Zoals we hierboven al beschreven, zijn emelten een grote vijand voor het gras. De emelten leggen honderden eitjes per keer. Bij voorkeur worden deze eitjes op het gras gelegd, waarna ze na een meestal twee weken al uitkomen. Hierdoor heeft u snel te maken met een grote plaag emelten in uw gras. Zodra u te maken heeft met een plaag, ontstaat er snel veel schade. Zorg daarom dat het gras altijd goed onderhouden blijft, zodat u een sterk gazon heeft. In een sterk en vol gazon hebben emelten minder kans.

De bestrijding van emelten is het meest effectief als de larven nog jong zijn. Twee weken nadat de eitjes zijn gelegd komen de eerste larven al uit. De eerste 4 weken zijn de meest geschikte periode om een grote gazonplaag tegen te gaan

Emelten in gras bestrijden?

Helaas is het vrijwel onmogelijk om de larven helemaal te voorkomen. Wel zijn er een aantal maatregelen die u kunt toepassen. Zo trekt tuinverlichting sneller langpootmuggen en dus ook  emelten aan. Door tuinverlichting op een verdere afstand van het gras te plaatsen, is de kans op emelten in het gazon minder. Heeft u al emelten in het gazon zitten? Dan zijn ze goed te bestrijden met een natuurlijke bestrijdingsmiddel, namelijk nematoden. Nematoden zijn parasieten aaltjes die emelten op een biologische manier doden. Hoe dit in zijn werking gaat? De aaltjes, die met miljoenen zijn, zien de emelten als voedsel. Ze dringen binnen, vermenigvuldigen zichzelf en eten de emelt op. De aaltjes blijven leven totdat alle emelten genuttigd zijn en sterven daarna zelf uit. De beste periode om emelten te bestrijden is in mei tot juli en van oktober tot december.

Het voordeel aan deze biologische bestrijding tegen emelten is dat het gras onaangetast blijft. Het pakt alleen het probleem aan, de emelten. Heeft u last van emelten? Kies dan voor een milieuvriendelijke nematodenmix voor het bestrijden van emelten. Voor bestellingen en informatie kunt u het beste e-mailen of telefonisch contact opnemen.

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Prijs berekenen

Graszoden afhalen, bezorgen of laten leggen?
Bereken direct uw prijs en bestel uw graszoden online.

Eerstvolgende leverdata
di
26
okt
wo
27
okt
do
28
okt
vr
29
okt
di
2
nov
m2

Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2