Vrijblijvend advies     24 uurs levering     Specialist in aanleg

Emelten in gras?

In tegenstelling tot engerlingen, larven van de kever, zijn emelten larven van langpootmuggen. Onder deze langpootmuggen zijn de larven weer verder te onderscheiden. De meest bekende in Nederland en België is de Tipula. De Tipula emelt is te herkennen aan zijn grauwgrijzige kleur en pootloze lijf. Deze larf kan fikse aantasting aan uw gazon aanrichten, met afsterving van uw gras tot gevolg.

Emelten in gras opsporen

Twijfelt u of er emelten in uw gazon zitten? Er zijn een aantal methodes die u helpen bij het opsporen van emelten. Zo komen emelten ‘s nachts uit de grond om de bovenste laag van het gras op te eten. Vaak zijn ze dan zichtbaar op het bovenste oppervlakte, ook wel het grasoppervlakte.

Daarentegen; wanneer uw gras kale plekken heeft en het slechter groeit dan voorheen, dan is er een kans dat er emelten in het gazon zitten. Emelten eten graag aan de wortels van het gras, waardoor de grasmat los kan komen te liggen. Daar komt bij dat vogels graag emelten als voedsel hebben, waardoor er – nog meer – gaten in het gras ontstaan. Al met al, emelten kunt u het beste zo snel mogelijk bestrijden, voordat uw gazon volledig is geruïneerd.

De emelten larven

Zoals we hierboven al beschreven, zijn emelten een grote vijand voor het gras. De emelten, die voortkomen uit de langpootmug, leggen honderden eitjes per keer. Bij voorkeur worden deze eitjes op het gras gelegd, waarna ze na een aantal weken uitkomen. Hierdoor heeft u direct te maken met een groot aantal emelten in uw gras.

Emelten in gras bestrijden?

Helaas is het vrijwel onmogelijk om de larven helemaal te voorkomen. Wel zijn er een aantal maatregelen die u kunt toepassen. Zo trekt tuinverlichting de emeltelten aan. Door  tuinverlichting op een verdere afstand van het gras te plaatsen, is de kans op emelten in uw gras vele malen minder. Heeft u de emelten en/of eitjes al op uw gras zitten? Dan zijn ze goed te bestrijden met een natuurlijke wijze, namelijk met nematoden. Nematoden zijn parasieten aaltjes die emelten op een biologische manier doden. Hoe dit in zijn werking gaat? De aaltjes, die met miljoenen zijn, zien de emelten als voedsel. Ze dringen binnen, vermenigvuldigen zichzelf en eten de emelt op. Ze gaan door totdat alle emelten genuttigd zijn en sterven daarna zelf uit. De beste periode om emelten te bestrijden is in mei tot juli en van oktober tot december.

Het voordeel aan deze biologische bestrijding tegen emelten is dat het gras onaangetast blijft. Heeft u last van emelten? Kies dan voor onze milieuvriendelijke nematodenmix voor het bestrijden van emelten. Voor bestellingen en informatie kunt u het beste e-mailen of telefonisch contact opnemen.

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Prijs berekenen

Graszoden afhalen, bezorgen of laten leggen?
Bereken direct uw prijs en bestel uw graszoden online.

Eerstvolgende leverdata
di
8
dec
wo
9
dec
do
10
dec
vr
11
dec
di
12
jan
m2

Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2