Graszoden een klimaatbewust alternatief

Het vervangen van tegels en/of terras door graszoden biedt niet alleen een visuele transformatie, maar heeft ook een positieve impact op het klimaat en milieu. Zo heeft gras positieve gevolgen voor de afwatering, weerbestendigheid en slaat het C02 uit de lucht op waarna het wordt omgezet in zuurstof. Hiermee vult gras, samen met bos en algen de top 3 van beste Co2-binders op aarde.

Betere afwatering

We zien het allemaal: toenemende extremen veroorzaakt door klimaatverandering. Langere regenbuien in de zomer en een toename van neerslag gedurende het jaar kunnen leiden tot wateroverlast en erosie. Grasvelden fungeren als een buffer, waardoor water gelijkmatig wordt verspreid en geabsorbeerd. Dit helpt overstromingen te voorkomen en draagt bij aan de stabiliteit van de bodem. In vergelijking met harde oppervlakken zoals tegels, waar water vaak stagneert en afvoerproblemen kan veroorzaken, biedt gras een doorlaatbare ondergrond. Het gras fungeert als een natuurlijk filter, waardoor het water geleidelijk in de bodem kan afdruipen.

Luchtkwaliteit verbeteren

Graszoden zijn een prachtig hulpmiddel in onze strijd voor een schonere lucht en gezonder leefmilieu. Door te investeren in meer grasvelden  kunnen we samen werken aan een betere luchtkwaliteit. Enkele manieren waarop graszoden kunnen bijdragen aan een schonere lucht zijn:

  1. Koolstofopslag: Graszoden spelen een belangrijke rol bij het opslaan van koolstofdioxide (CO2) uit de atmosfeer. Gras absorbeert CO2 tijdens fotosynthese en slaat het op in de bodem, waar het wordt omgezet zuurstof. Op deze manier helpen graszoden bij het verminderen van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer, wat bijdraagt aan het verminderen van het broeikaseffect en klimaatverandering.
  2. Productie van zuurstof: Net als andere planten produceren grasvelden zuurstof tijdens fotosynthese, het proces waarbij planten koolstofdioxide en water omzetten in glucose en zuurstof met behulp van zonlicht. Door deze continue productie van zuurstof dragen grasvelden bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en het creëren van een gezondere leefomgeving.
  3. Zuivering van verontreinigde stoffen: Gras absorbeert schadelijke gassen en verontreinigende stoffen uit de lucht, zoals stikstofoxiden en fijnstofdeeltjes. Deze verontreinigende stoffen worden vervolgens afgebroken en omgezet in voedingsstoffen die door de graswortels worden opgenomen of in de bodem worden afgebroken.

Verkoeling en vergroening door graszoden

Tegelijkertijd biedt gras een natuurlijke verkoelingseffect tijdens langere drogere periodes. Tegels hebben de neiging om warmte vast te houden en bij te dragen aan het zogenaamde “hitte-eilandeffect”. Gras daarentegen blijft koeler doordat het minder warmte absorbeert en reflecteert. Hierdoor blijft de temperatuur in steden, parken en tuinen aangenamer. Zo kunnen tegels in de zomer als snel 50 graden worden, terwijl een tuin met veel groen een oppervlak warmte van circa 20 graden heeft. Het vergroenen is een duurzame stap naar een meer veerkrachtige en milieuvriendelijke levensstijl. Het is een investering in de toekomst van onze planeet.

Kortom, graszoden zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar spelen ook een belangrijke rol bij het bevorderen van een gezonder klimaat en een duurzamere toekomst voor ons allemaal. Om dit meer te stimuleren start 21 maart weer het landelijke NK Tegelwippen. Lees hier meer over het wat het NK tegelwippen.

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Snel en adequaat contact gehad met Stijn, die zelf het werk in ogenschouw heeft genomen. Duidelijke offerte. Uitvoering door drie medewerkers die snel en goed gecoördineerd werkten. Het resultaat mag er zijn. Wij zijn zeer tevreden en raden dit fijne bedrijf ten zeerste aan.

5/5
Ron van Verseveld

Zeer fijne ervaring. Mooie prijs, duidelijke communicatie en snelle levering. Prima graszoden!

5/5
Joey van der Beek

Na verschillende bedrijven aan de telefoon gehad te hebben met een bepaalde vraag, kwam ik uit bij Tindemans. Top bedrijf. Ben meteen goed geholpen door de vriendelijke dame aan de telefoon. Wat een verschil met de andere bedrijven wat ik gesproken heb ( in zeer positieve zin! ) Echt een aanrader voor als je mooi gras nodig hebt.

5/5
Jelle Gootjes