Emelten in gazon najaar

Aan het begin van het najaar gaan langpootmuggen weer eitjes te leggen. Uit deze eitjes komen binnen enkele dagen larven, ofwel emelten, die veel schade aan het gazon kunnen geven. De schade aan gazons ontstaat doordat emelten aan het grasblad eten. Ze zijn vooral actief in het najaar en vroege voorjaar. In deze blog zullen we jou informeren over alles wat je moet weten over emelten in het najaar. Van hoe ze eruit zien, tot de schade die ze kunnen aanrichten en hoe je het gras kunt beschermen hier tegen.

Hoe herken je een emelt?

Emelten zijn larven van de langpootmug, een insect dat behoort tot de familie Tipulidae. Emelten zijn dikke, grijze larven. Ze leven voornamelijk in de bodem en zijn actief in de avond en nacht, dan komen ze naar de oppervlakte. Ze voeden zich voornamelijk met de bovenste delen van het gras. Een emelt wordt vaak verward met een engerling. Dat komt omdat het beide grasetende larven zijn die veel schade aan gazons aanrichten. Het verschil tussen deze twee: de engerling is wit en eet aan de wortels van het gazon.

Heb ik emelten in het gazon?

Eind augustus – begin september zitten er veel langpootmuggen in het gazon. Dit is vaak het eerste signaal dat je te maken krijgt met een emeltenplaag. De emelten vermenigvuldigen zich namelijk snel, omdat de langpootmug 300 tot 400 eitjes per keer legt. Deze eitjes komen binnen enkele dagen al uit, waarna de emelt al direct aan het grasblad gaat eten.

Andere signalen dat er emelten in het gazon zitten, zijn:

  • Veel vogels die in het gazon pikken, voornamelijk de kauw en spreeuw;
  • Kleine gaten in het gazon;
  • Een kaalgevreten gazon en/of gele plekken.

Hoe kunnen emelten in gazon worden bestreden?

Emelten kunnen bestreden worden met biologische aaltjes, genaamd Entonem. Deze microscopische organismen kunnen de emeltenlarven infecteren en doden zonder schade aan te richten aan andere nuttige insecten of het milieu. Nematoden kunnen worden toegepast vanaf een bodemtemperatuur van 8 graden. Daarbij is het raadzaam om een moment uit te kiezen met zo min mogelijk uv-licht, bij voorkeur in de avond. Zowel voor als enkele dagen na de behandeling moet het gras (handmatig) beregend worden.

Met een spuitopening van 0.5 mm of groter dienen de aaltjes gespoten worden in combinatie met water. De nematoden zijn enkel af te halen bij onze locatie in Nederweert en dienen gekoeld vervoerd te worden. Bestrijden kan meestal tot en met half november

Emelten voorkomen?

Het is lastig om emelten te voorkomen, maar langpootmuggen worden aangetrokken door verlichting. Hier zou je dus rekening mee kunnen houden met het aan- en uitzetten van de tuinverlichting. Daarbij is het op te merken dat emelten vaak voorkomen in gazons met een slechtere gezondheid en in gazons die te veel worden bewaterd. Een gezonde, goed onderhouden grasmat is vaak minder vatbaar voor emeltenplagen.

Op zoek naar bestrijdingsmiddelen tegen emelten, bekijk onze emelten bestrijdingen en toebehoren hier.

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Snel en adequaat contact gehad met Stijn, die zelf het werk in ogenschouw heeft genomen. Duidelijke offerte. Uitvoering door drie medewerkers die snel en goed gecoördineerd werkten. Het resultaat mag er zijn. Wij zijn zeer tevreden en raden dit fijne bedrijf ten zeerste aan.

5/5
Ron van Verseveld

EEN AANRADER !!!!
Dame aan telefoon zeer vriendelijk,
Medewerkers deskundig en zeer vriendlijk.
Prijs / Kwaliteit : Een 10!!!
Grasmat ligt er keurig bij.
Stijn en medewerkers:
BEDANKT!!!!

5/5
Ed Snaphaan

Afgelopen weekend 95m2 graszoden gekregen, perfecte matten en zeer vers! Er werd nog gebeld wanneer we de graszoden wilden leggen, om de versheid te kunnen garanderen, top geregeld.

5/5
Hans Schmeitz