Gras herstellen na de winter

Ieder gazon dient te herstellen na de winterperiode. Het gazon heeft veel schade opgelopen door de sneeuw en vorst van afgelopen wintermaanden. Hoe je het beste jouw gazon kunt herstellen na de winter en welke grasziekten er in deze perioden zijn, lees je hieronder.

Welke grasziekten komen voor na de winter?

Door de winterperiode is de kans op een aantal grasziekten toegenomen. Door de liggende sneeuw op het gazon en de natte periodes is de kans op sneeuwschimmel en bruine-vlekkenroest groot. Het bestrijden van deze grasschimmel is van groot belang. Het is verstandig de grasziektes zo snel mogelijk te bestrijden voordat het gehele gazon wordt aangetast.

Sneeuwschimmel ontstaat doordat de grond dicht is geslagen van het koud en vochtig weer. Ook is de pH-waarde van de ondergrond niet op pijl.
Bruine vlekken roest zit eigenlijk al veel eerder in het gazon, te herkennen aan de bruine sporenhoopjes op de grasbladeren. Maar tijdens de wintermaanden, wanneer er sneeuw op het gazon ligt spreidt dit zich in een rap tempo uit.

Ph waarde gazon     gazon verticuteren

Gazon verticuteren

Jouw gazon verticuteren is van groot belang wanneer er een viltlaag op het gazon ligt. Door deze viltlaag krijgt de ondergrond onvoldoende licht, lucht en voedingstoffen binnen. Het is belangrijk om deze viltlaag te verwijderen met een verticuteerhark of verticuteermachine. Door het gazon te verticuteren wordt de viltlaag verwijdert en krijgt het gazon weer zuurstof en kan het weer gezond groeien.

Wat is een viltlaag?

Een viltlaag groeit op het gras. Het is een laag van onkruid en mos. Door deze viltlaag krijgt het gazon niet meer voldoende voedingstoffen, lucht en licht binnen. Hierna sterft het gazon af. Dus het is erg belangrijk deze viltlaag van het gazon te halen, zodat het gazon weer de goede voedingstoffen ontvangt om te kunnen groeien.

Gazon herstellen na de winter door bemesten en bijzaaien

Door het verticuteren heb je de viltlaag verwijdert. Ook zijn er stukjes gras mee geverticuteerd omdat deze vooraf niet voldoende voedingstoffen hebben ontvangen en zijn afgestorven. Hierdoor is het gazon dunner geworden. Nadat je het gazon hebt geverticuteerd kun je het bemesten en waar nodig bij-zaaien. Zodat je weer een mooi dicht begroeide groene grasveld hebt!

Wil je graag een verticuteermachine huren? Dan ben je aan het juiste adres bij Tindemans Graszoden in Nederweert! Ook kun je bij ons terecht voor het afhalen van bemesting en graszaad.

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

Grasonderhoud maart
1 maart 2022

Grasonderhoud maart

Kalkkorrels gazon
2 december 2021

Kalk gazon strooien

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Na verschillende bedrijven aan de telefoon gehad te hebben met een bepaalde vraag, kwam ik uit bij Tindemans. Top bedrijf. Ben meteen goed geholpen door de vriendelijke dame aan de telefoon. Wat een verschil met de andere bedrijven wat ik gesproken heb ( in zeer positieve zin! ) Echt een aanrader voor als je mooi gras nodig hebt.

5/5
Jelle Gootjes

Super fijn contact, snelle reacties en professioneel advies! Vandaag is het gras erin gelegd, ging vlot, netjes en het ziet er erg goed uit!! Echt een aanrader!

5/5
Franck Beckers

EEN AANRADER !!!!
Dame aan telefoon zeer vriendelijk,
Medewerkers deskundig en zeer vriendlijk.
Prijs / Kwaliteit : Een 10!!!
Grasmat ligt er keurig bij.
Stijn en medewerkers:
BEDANKT!!!!

5/5
Ed Snaphaan