Gazon herstellen na de winter

Na een lange winterperiode is het niet ongebruikelijk dat je gazon er een beetje gehavend uitziet. De koude temperaturen, sneeuw, vorst en winterse neerslag kunnen hun tol eisen van zelfs het sterkste gras. Maar maak je geen zorgen, met de juiste expertise en producten kun je het gazon weer tot leven te brengen, zodat het er weer weelderig en groen uitziet voor de komende lente en zomer.

Stap 1: beluchten / verticuteren

Het eerste wat je moet doen is: het gazon schoonmaken. Verwijder eventuele dood gras, bladeren en ander organisch materiaal dat zich heeft opgehoopt tijdens de winter. Vervolgens belucht je het gazon om de bodem luchtig te maken, gezien deze verdicht is door de neerslag. Beluchten zorgt voor een betere waterdoorlatendheid en luchttoevoer naar de wortels van het gras. Daarna kun je het gazon verticuteren. Dit is vooral van groot belang wanneer er een viltlaag op het gazon ligt. Door deze viltlaag krijgt de ondergrond onvoldoende licht, lucht en voedingstoffen binnen. Het is belangrijk om deze viltlaag te verwijderen met een verticuteerhark of verticuteermachine. Door het gazon te verticuteren wordt de viltlaag verwijdert en krijgt het gazon weer zuurstof en kan het gezond verder groeien.

gazon verticuterenPh waarde gazon

Stap 2: Bijzaaien

Na het verticuteren of de winterperiode, kunnen er kale plekken en dunner gras in het gazon zitten. Het gazon bijzaaien biedt een snelle en doeltreffende manier om deze problemen aan te pakken. Door nieuwe graszaden toe te voegen aan de bestaande grasmat, kunnen kale plekken worden opgevuld en kan het gras zich verspreiden, waardoor een dichter en gezonder gazon ontstaat. Zaai het gazon bij in combinatie met de DCM Vivimus. Het succes van bijzaaien hangt sterk af van regelmatig onderhoud. Blijf het nieuwe gras goed verzorgen door regelmatig water te geven, onkruid te verwijderen en op de juiste hoogte te maaien. Met de juiste zorg zal het bijgezaaide gras snel groeien en zich verspreiden, waardoor je gazon weer dat gezonde en weelderige uiterlijk krijgt waar je naar verlangt.

Stap 3: voeden en beschermen

Na stap 1 en 2 is het tijd om het gazon te voeden en te beschermen. We adviseren het gebruik van organische voorjaarsmeststoffen die speciaal zijn samengesteld om het gras te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om snel te herstellen en te groeien. Een goede NPK waarde voor voorjaarsmeststof is 12-4-8 (4 MgO). Heeft het gazon flinke schade opgelopen in de winter? Kies dan voor een meststof met een hoge concentratie aan stikstof bijv. NPK 14-5-8 (3). Het voordeel van organische meststoffen zijn de langdurige werking van circa 3 maanden.

Stap 4: regelmatig onderhoud

Het herstellen van een gazon na de winter is slechts het begin. Om ervoor te zorgen dat je gazon gezond en mooi blijft gedurende het hele groeiseizoen, is regelmatig onderhoud essentieel. Dit omvat regelmatig maaien, water geven op de juiste momenten, onkruidbestrijding en indien nodig bemesten. Bij Tindemans Graszoden staan we klaar om je te adviseren over het juiste onderhoudsschema voor jouw gazon, zodat je er het hele jaar door van kunt genieten.

Welke grasziekten komen voor na de winter?

Door de winterperiode is de kans op grasziekten toegenomen. Door sneeuw en natte periodes is de kans op sneeuwschimmel en bruine-vlekkenroest groot. Het bestrijden van deze grasschimmel is van groot belang.

Sneeuwschimmel ontstaat doordat de grond dicht is geslagen van het koud en vochtig weer. Ook is bij deze schimmel de pH-waarde van de ondergrond vaak niet op pijl.
Bruine vlekken roest zit eigenlijk al veel eerder in het gazon, te herkennen aan de bruine sporenhoopjes op de grasbladeren. Maar tijdens de wintermaanden, wanneer er sneeuw op het gazon ligt spreidt dit zich in een rap tempo uit.

Kortom, met de expertise en producten van Tindemans Graszoden is het herstellen van je gazon na de winterperiode een eenvoudige en effectieve taak. Neem vandaag nog contact met ons op voor advies op maat en laat ons je helpen om je gazon weer tot leven te brengen!

 

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Aanrader; vriendelijk, snel, en flexibel

5/5
Roy Goosens

In september 2019 graszoden laten leggen. Prachtig gras! Mooi werk geleverd en fijne mensen. Stijn is de week erna nog even komen kijken om mestkorrels en kalk te brengen en advies hierover te geven.
Wij zijn dik tevreden !

5/5
Annemarie Bisschops

Zeer fijne ervaring. Mooie prijs, duidelijke communicatie en snelle levering. Prima graszoden!

5/5
Joey van der Beek