Graszoden leggen in de winter?

Graszoden werden lange tijd alleen tussen maart en oktober aangelegd. Door de koude winters werden er na oktober geen graszoden meer geoogst. Hierdoor waren graszoden in die periode niet meer verkrijgbaar. Tegenwoordig worden graszoden wel het hele jaar door gesneden, mits het weer het toe laat. Hoe dat precies zit, leggen we graag uit.

Weersafhankelijke maanden

De wintermaanden zijn vaak koud en kil, gepaard met vors en misschien wel sneeuw. Wanneer dit het geval is, is het bijna onmogelijk om gras te leggen. Graszoden leggen in de winter op een bevroren grond is namelijk geen succes. Het gras kan door de bevroren grond niet wortelen, waardoor ze kunnen afsterven. Toch is er een grote kans dat de temperaturen in de wintermaanden milder zijn. De grond is dan losser en het gras kan zonder problemen van de velden worden gesneden. Dit maakt het mogelijk om ook in december, januari of februari gras te leggen.

graszoden bevroren     Graszoden leggen in de winter

Waarom de winter juist wel geschikt is?

In tegenstelling tot wat vele denken, is de winter nog helemaal niet zo’n slecht seizoen voor graszoden. We raden het voornamelijk af om graszoden te leggen in de winter wanneer de grond bevroren is of het té nat is. Daarbij moet de graszoden uiteraard wel goed geoogst kunnen worden. Voordelen van graszoden leggen in de winterperiode zijn:

  • Er is geen kans op uitdroging van het gras;
  • Zomerse temperaturen zijn vaak de boosdoener voor de gezondheid van het gras;
  • Het gras gaat sterker de zomerperiode in, doordat het al langer ligt;
  • Je hoeft niet of nauwelijks te sproeien.

Graszoden leggen in de winter?

Wil je graszoden gaan leggen in de winter? Dat is afhankelijk van het weer gewoon mogelijk. Een veel gestelde vraag is: kan het kwaad dat het na de aanleg gaat vriezen? Nee, dit kan geen kwaad. De graszoden zullen blijven liggen en niet afsterven. Uiteraard is een goede voorbereiding een must voor een nieuw gazon, zowel in het voorjaar als in de winter. Voor verdere onderhoudstips of extra advies, kun je onze onderhoudskalender downloaden of contact met ons opnemen.

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Onlangs gazon laten leggen door Tindemans. Zeer professioneel en klantgericht tegen een aantrekkelijke prijs. Resultaat is werkelijk prachtig. Enthousiaste en kundige mensen, allemaal. Kan ik iedereen aanbevelen.

5/5
Jannis Deeleman

rima graszoden. Nu afwachten hoe ze het gaan doen. Iig allemaal top geregeld.

5/5
Roy Vullings

Snelle dienst. Verder dan vers kan niet. Zeer goede ontvangst en afhandeling ophalen van grasmatten.

5/5
Guido Tielemans