Grasonderhoud tijdens zomerweer

De zomer laat zich goed zien in Nederland. Al enige tijd hebben we te maken met droogte en hoge temperaturen. Het weer vinden we misschien wel heerlijk, maar voor het gras zijn deze zomerse dagen rampzalig. Gazons worden dor en geel en sproeiers draaien overuren. Daarbij zorgt de wind nog eens voor extra uitdroging. Al met al zijn het niet de ideale weersomstandigheden voor een gazon. Extra aandacht voor het gras is nu belangrijk! Hieronder geven wij informatie over het grasonderhoud tijdens zomerweer.

Een nieuw gazon (laten) aanleggen

Graszoden zijn een versproduct. Dagelijks worden de graszoden vroeg in de ochtend van het veld gesneden. Hierdoor hebben de velden de gehele nacht kunnen afkoelen, waardoor ze koud worden opgerold. Vanuit de velden gaan de graszoden direct naar de klant, zodat ze zo snel mogelijk verwerkt kunnen worden. Normaal gesproken kun je graszoden zo’n 24 uur opgerold laten staan, maar bij hoge temperaturen en droogte, dienen ze direct gelegd te worden. Zo voorkom je dat de grasmatten kapotgaan. Indien je een gazon gaat leggen bij temperaturen boven de 23 graden met zon, is het van belang om direct te gaan sproeien. In de zon sproeien kan gewoon zolang je een langere tijd achter elkaar sproeit.

Gazon bemesten tijdens hoge temperaturen

Om je gazon sterk te houden, dien je het gazon een aantal keren per jaar te bemesten. Bemesten doe je in het groeiseizoen (maart tot september).  Een organische bemesting werkt 3 maanden. Je begint in maart, dan juni en als laatste september. Afhankelijk van wanneer je een nieuw gazon hebt gelegd kun je het direct bemesten. Mochten de temperaturen hoog zijn, bemest dan het gazon bij voorkeur in de avonduren. Bij droogte kun je het bemestte gras direct sproeien. Let op met kunstmest, kunstmest kan namelijk verbranden waardoor het gras dor en geel wordt.

Het (droge) gras herstellen?

Een vraag die we vaak krijgen, is hoe het (droge) gras herstelt kan worden. Vooral na terugkomst van vakantie is het gras waarschijnlijk niet meer hetzelfde. Grasonderhoud met zomerweer is erg belangrijk. Is het gazon flink gegroeid? Maai het dan niet in één keer naar 3,5 cm. Het beste kun je dit in circa 2 à 3 fases doen, zodat het gras tussentijds kan herstellen. Gras boven de 25 graden groeit minder hard, waardoor je minder vaak hoeft te maaien. Zorg bij droge periodes dat het gras voldoende bewaterd wordt zodat het weer gezond en groen van kleur wordt.

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Mooie grasmat neergelegd, afspraken netjes nagekomen en snelle service!
Ook nadien met vragen goede hulp(als je zelf geen verstand, zoals ik, van gras hebt) ! Zeker een aanrader!

5/5
Bart Zegveld

In september 2019 graszoden laten leggen. Prachtig gras! Mooi werk geleverd en fijne mensen. Stijn is de week erna nog even komen kijken om mestkorrels en kalk te brengen en advies hierover te geven.
Wij zijn dik tevreden !

5/5
Annemarie Bisschops

Zeer fijne ervaring. Mooie prijs, duidelijke communicatie en snelle levering. Prima graszoden!

5/5
Joey van der Beek