Het gazon mulchen

Moet ik het gazon mulchen of moet ik het gras opvangen met mijn grasmaaier? Het is een veel gestelde vraag door gazoneigenaren. Door de robotmaaier is het mulchen van het gazon steeds populairder geworden. Daarbij draagt in veel gevallen het mulchen bij aan een mooie en gezonde grasmat. Mulchen hoeft niet perse met een robotmaaier, dit kan ook met een vertrouwde oude grasmaaier.

Wat is mulchen?

Bij het mulchen van een gazon worden enkel de topjes van het gras afgemaaid. Deze kleine topjes gras vallen niet in de grasmaaierbak, maar gewoon los op het gazon. Als deze topjes klein genoeg zijn, vallen ze tussen de grassprieten. Dit dient als een extra voedingstof voor het gazon. Bij een te lang gazon is mulchen niet aan te raden. Het gazon kan grote grasresten dan niet verwerken. Sterker nog, het gras kan hierdoor stikken.

Waarom het gazon mulchen goed is!

We weten allemaal dat grasmaaien nu eenmaal bij een gazon hoort. Door het gras te mulchen wordt het grasafval beperkt en krijgt het gras direct een extra (goedkope) voedingstof. De kleine grastopjes zitten boordevol voedingstoffen en vocht. Dit beschermt het gras ook extra tegen droge en winderige periodes. Mulch het gras alleen bij droog weer.

Mulchmaaiers

Je hoeft in principe geen speciale maaier aan te schaffen om het gazon te mulchen. Zodra je gebruik maakt van een cirkel- of kooimaaier, dien je de opvangbak van de grasmaaier te laten. Maai het gras, afhankelijk van de groei, één tot twee keer per week. Er zijn ook grasmaaiers met een speciale mulchfunctie. Deze functie zorgt ervoor dat het gras wordt versnipperd waarna het als meststof terug in het gazon geblazen wordt. Een andere optie is een robotmaaier. Deze mulcht het gras continu.

Nadelen van mulchen

Aan het mulchen van het gras kunnen ook nadelen zitten. Doordat het afgemaaide gras niet wordt afgevoerd kan het bepaalde grasziekten of onkruid sneller verspreiden. Let vooral op bij roest, hanenpoot en wildgras. Dit verspreidt zich erg snel door het gras. Ook kan het vervelend zijn dat het maaisel sneller onder de schoenen blijft plakken na het maaien.

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

Gazon bemesten najaar
24 september 2024

Gazon bemesten in het najaar

Klaver in het gazon
16 augustus 2024

Klaver in het gazon

20 juli 2024

Grasonderhoud juli

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Super fijn contact, snelle reacties en professioneel advies! Vandaag is het gras erin gelegd, ging vlot, netjes en het ziet er erg goed uit!! Echt een aanrader!

5/5
Frank Beckers

In één woord; top. Zowel het voortraject, de werkzaamheden als het eind resultaat. Absoluut een aanrader!
Nogmaals dank Sjors en Stijn!!

5/5
Youssef Oubaha

Heel goed advies, eerlijk en prettig.

5/5
Arjan Hollemans