Het gazon mulchen

Moet ik het gazon mulchen of moet ik het gras opvangen met mijn grasmaaier? Het is een veel gestelde vraag door gazoneigenaren. Door de robotmaaier is het mulchen van het gazon steeds populairder geworden. Daarbij draagt in veel gevallen het mulchen bij aan een mooie en gezonde grasmat. Mulchen hoeft niet perse met een robotmaaier, dit kan ook met een vertrouwde oude grasmaaier.

Wat is mulchen?

Bij het mulchen van een gazon worden enkel de topjes van het gras afgemaaid. Deze kleine topjes gras vallen niet in de grasmaaierbak, maar gewoon los op het gazon. Als deze topjes klein genoeg zijn, vallen ze tussen de grassprieten. Dit dient als een extra voedingstof voor het gazon. Bij een te lang gazon is mulchen niet aan te raden. Het gazon kan grote grasresten dan niet verwerken. Sterker nog, het gras kan hierdoor stikken.

Waarom het gazon mulchen goed is!

We weten allemaal dat grasmaaien nu eenmaal bij een gazon hoort. Door het gras te mulchen wordt het grasafval beperkt en krijgt het gras direct een extra (goedkope) voedingstof. De kleine grastopjes zitten boordevol voedingstoffen en vocht. Dit beschermt het gras ook extra tegen droge en winderige periodes. Mulch het gras alleen bij droog weer.

Mulchmaaiers

Je hoeft in principe geen speciale maaier aan te schaffen om het gazon te mulchen. Zodra je gebruik maakt van een cirkel- of kooimaaier, dien je de opvangbak van de grasmaaier te laten. Maai het gras, afhankelijk van de groei, één tot twee keer per week. Er zijn ook grasmaaiers met een speciale mulchfunctie. Deze functie zorgt ervoor dat het gras wordt versnipperd waarna het als meststof terug in het gazon geblazen wordt. Een andere optie is een robotmaaier. Deze mulcht het gras continu.

Nadelen van mulchen

Aan het mulchen van het gras kunnen ook nadelen zitten. Doordat het afgemaaide gras niet wordt afgevoerd kan het bepaalde grasziekten of onkruid sneller verspreiden. Let vooral op bij roest, hanenpoot en wildgras. Dit verspreidt zich erg snel door het gras. Ook kan het vervelend zijn dat het maaisel sneller onder de schoenen blijft plakken na het maaien.

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Zeer fijne ervaring. Mooie prijs, duidelijke communicatie en snelle levering. Prima graszoden!

5/5
Joey van der Beek

Snel en adequaat contact gehad met Stijn, die zelf het werk in ogenschouw heeft genomen. Duidelijke offerte. Uitvoering door drie medewerkers die snel en goed gecoördineerd werkten. Het resultaat mag er zijn. Wij zijn zeer tevreden en raden dit fijne bedrijf ten zeerste aan.

5/5
Ron van Verseveld

Keurige service. Duidelijke werkopname, tijdig ingepland en conform planning uitgevoerd en opgeleverd. Het gras ligt er super strak in!

5/5
Michelle Hendrikx