Graszoden leggen bij regen

De beste tijd om graszoden te leggen is vaak vanaf het voorjaar tot en met eind najaar. In deze periode valt er meestal minder regen en zijn de temperaturen hoger. Hierdoor hechten de graszoden sneller aan de grond. Toch kan je in deze periode ook te maken krijgen met veel regen, wat het aanleggen van de grasmatten bemoeilijkt. Ga je graszoden leggen bij regenachtig weer? Dan kun je rekening houden met de volgende tips.

  1. Voorbereiding van de grond

Een nadeel bij veel regenval is dat de grond vaak moeilijk te bewerken is. Een goed bewerkte ondergrond is namelijk essentieel voor een mooi gazon. Hieronder valt dat de grond gefreesd en geëgaliseerd moet worden. Vooral bij een perceel wat braak ligt, komen verschillende uitdagingen kijken bij veel regenval. Een natte ondergrond wordt na het frezen vaak plakkerig, waardoor het daarna lastig te egaliseren is. Als er nog een oud gazon verwijderd moet worden, is de grond vaak makkelijker te bewerken. Ook is er verschil tussen de soorten ondergronden. Zo heeft een kleigrond veel meer uitdagingen bij veel regenval, dan zandgronden.

  1. Timing van het leggen

Probeer het leggen van de graszoden te plannen als de bodem niet te zompig is. Dit houdt in dat er een water op moet blijven staan en dat je niet te ver in de grond zakt. Gebruik bij voorkeur platen om je te verplaatsen over het perceel. Ook slaat een te natte ondergrond vaak dicht, waardoor grasmatten niet goed kunnen wortelen. Een vochtige bodem is het meest ideaal. Het water in de bodem helpt bij het wortelen van de graszoden.

  1. Aanleggen van de graszoden

Graszoden die erg nat zijn, zijn een stuk zwaarder (circa 20/25 kg) dan ‘droge’ graszoden. Doordat ze erg nat zijn, scheuren de zoden sneller. Rol de graszoden daarom voorzichtig uit en vermijd betreding.

  1. Verbinding tussen graszoden en ondergrond

Het is belangrijk dat de nieuw gelegde graszoden goed contact maken met de ondergrond. Gebruik daarom een wals om hiermee druk uit te oefenen.

  1. De nieuwe graszoden water geven

Bij regenachtig weer pas je je sproeischema aan. Normaal is de vuistregel +/- 1 uur water per dag, de eerste 14 dagen. Dit is een richtlijn en de exacte aantal momenten sproeien hangt af van de huidige weersomstandigheden. Bij veel regen mag dit omlaag gebracht worden.

Conclusie: graszoden leggen bij regen

Graszoden leggen bij regen kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en tips kan het mogelijk zijn. Zorg dat de ondergrond niet te nat is, zodat het goed bewerkt kan worden. Bij veel verwachten regen, kun je de werkzaamheden het beste verdelen over meerdere dagen.  Stel bij een te natte ondergrond de werkzaamheden uit. Het zou zonde zijn als hierdoor het resultaat niet goed is!

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Een net en eerlijk bedrijf met hardwerkende en aardige mensen die altijd met je meedenken. Gras laten leggen behoord ook tot de mogelijkheid zeer snel en professioneel gedaan. Zeker een aanrader.

5/5
Wendy Heefer

Sehr nettes Personal.

5/5
Gerhard Däms

Mooie grasmat neergelegd, afspraken netjes nagekomen en snelle service!
Ook nadien met vragen goede hulp(als je zelf geen verstand, zoals ik, van gras hebt) ! Zeker een aanrader!

5/5
Bart Zegveld