Het gras inzaaien

Heb je een braak stuk in de tuin liggen of wil je het huidige gras inzaaien of bijzaaien? De beste periode om in te zaaien is het voorjaar of najaar. Ondanks dat kale plekken ook kunnen worden opgevuld met graszoden, geven velen de voorkeur aan in- of bijzaaien. Maar hoe zit dat nu precies met het inzaaien en waar moet je op letten. We vertellen het hieronder.

Welk graszaad gebruiken?

Er zijn ontzettend veel soorten graszaden op de markt, wat het soms lastig maakt om de juiste te kiezen. Onze graszoden worden gekweekt met speelgraszaad, een sterk grasmengsel met mooie resultaten. Het speelgraszaad bestaat uit 3 soorten; Engels raaigras, roodzwenk en veldbeemdgras. Deze mix is zo ontwikkeld dat het voor vele doeleinden gebruikt kan worden. Zo is deze grassoort terug te vinden in zowel siertuin als bij sportgelegenheden. Eigenschappen van speelgras zijn; stevigheid, hoge sierwaarde en bestand tegen schaduw.

Gras inzaaien     gras bijzaaien graszaad

Gazon bijzaaien met schaduwgraszaad

Bij gazons die kaal zijn geworden door de grote aanwezigheid van schaduw kun je het beste bijzaaien met schaduwgraszaad. Dit mengsel is een fijner grassoort wat erg goed tegen schaduw kan. Door het schaduwgraszaad uit te strooien op het huidig (speel) gazon, versterk je de eigenschap waardoor het beter tegen schaduw kan.

Wanneer gras inzaaien?

Wanneer je gras kan zaaien hangt af van verschillende factoren zoals temperatuur, vochtigheid en het actuele weer. Temperatuur is een belangrijke rol bij het kiemproces en zo ook het verder vervolg van de ontwikkeling van het gazon. De bodemtemperatuur dient vochtig en minimaal 10 graden Celsius te zijn. Deze perioden zijn voornamelijk de maanden in het voor- en najaar. Onder het voorjaar verstaan we begin april tot en met begin juni. Voor het najaar zou september tot eind oktober een prima tijd zijn. In deze perioden duurt het 1 tot 2 weken voordat het gras gekiemd is. Let op: bij veel wind raden we af om te zaaien. Het graszaad waait namelijk gemakkelijk weg.

Gras inzaaien. Hoe werkt het?

Het zaaien van gras is geen moeilijke klus. Wel is het belangrijk om te weten hoeveel er per oppervlakte gestrooid dient te worden en wat je na het zaaien moet doen. We raden bij inzaaien aan om hetzelfde graszaad te gebruiken als het overige gazon. De voorbereidingen voor het inzaaien van een gazon zijn hetzelfde als bij de aanleg van graszoden. Zo is het belangrijk om te frezen, egaliseren en te bemesten. Het graszaad kan het beste in twee keer gestrooid worden, één keer verticaal en één keer horizontaal. Zo is de kans klein dat er een deel vergeten wordt. Nadat het graszaad is uitgestrooid, dient het lichtjes in de grond te worden geharkt zo’n 1,5 cm diep.

Het huidige gazon bijzaaien?

Sommigen vinden het fijn om het gazon te herstellen door het bij te zaaien. Bijvoorbeeld na een beschadiging of het verticuteren. Maai het overige gras eerst kort voordat je kale plekken gaat bijzaaien. Zorg dat gazonresten zijn verwijderd en de ondergrond losjes opgeharkt is. Strooi daarna het graszaad uit zoals hierboven beschreven, dus één keer horizontaal en één keer verticaal. Zorg ook bij het bijzaaien dat het graszaad voldoende water krijgt zodat het goed kan kiemen. Het graszaad dient binnen 2 weken te kiemen. Hoe snel dit precies gaat, is afhankelijk van de temperaturen.

Liever niet bijzaaien? Kies voor graszoden!

Heb je liever direct resultaat? Dan kun je kale plekken ook aanvullen met graszoden. Het voordeel aan graszoden is dat er direct resultaat is. Mocht je meer informatie wensen over het herstellen van het gazon door middel van bijzaaien of graszoden? Neem dan contact met ons op.

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Heb je een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

bemesten in najaar
19 september 2023

Bemesten in het najaar

Emelten gazon
10 september 2023

Emelten in gazon najaar

Grasonderhoud maart
1 maart 2022

Grasonderhoud maart

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 
Google Reviews

Hoor het ook eens van een ander

Onze graszoden worden met zorg en aandacht gekweekt. Daarna gaan ze vers van het land naar onze klanten. We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service.

Lees meer ervaringen

Zeer mooie grasmatten, keurig en vriendelijk geleverd aan huis, topservice.

5/5
Sigi Wens

Sehr nettes Personal.

5/5
Gerhard Däms

rima graszoden. Nu afwachten hoe ze het gaan doen. Iig allemaal top geregeld.

5/5
Roy Vullings