Vrijblijvend advies     24 uurs levering     Specialist in aanleg

Roest in gazon

Roest in gazon, ook wel te verstaan als een van de veel voorkomende grasziekte. Roest kennen we in drie ziektesoorten:  oranje strepenroest, vlekkenroest en kroonroest. Alle drie de roestziekten komen vooral voor bij veldbeemdgras en Engels raaigras, twee van de drie grove grassoorten waarmee de graszoden worden gekweekt.

Kroonroest gras

Kroonroest is een vervelende grasziekte die voornamelijk vanaf eind juli tot oktober op kan zetten. Het is te herkennen aan de oranje sporen op het grasblad en in een later stadium aan de dode plekjes. Kroonroest tast voornamelijk de bladeren van het gras aan. De stengel en de bloeiwijze worden niet aangetast. Vooral nat en warm weer veroorzaken kroonroest in het gras, en dan voornamelijk het Engels raaigras.

Oranje strepenroest gras

Oranje strepenroest komt voornamelijk voor in de periode mei tot en met juni, het voorjaar dus! Net als kroonroest bevindt oranje strepenroest zich grotendeels in veldbeemdgras. Op het eerste gezicht is de grasziekte moeilijk te herkennen omdat het op een kleine plek ontwikkeld. Na een tijdje spreidt deze schimmel zich uit over het gehele gazon. Het is te herkennen aan geeloranje strepen op de grasbladeren. Vooral de bladeren en de stengels zijn de dupe van oranje strepenroest.

Bruine-vlekkenroest gras

Bruine vlekkenroest heeft u net zoals de andere roestziektes liever niet in uw gazon. Deze schimmelsoort tast langzaam uw totale gazon aan en dan voornamelijk het veldbeemdgras. Bruine-vlekkenroest komt hoofdzakelijk voor vanaf april tot augustus en is te herkennen aan bruinige, sporenhopjes op de bladeren. Vooral tijdens natte en warme periodes ontwikkeld de bruine-vlekkenroest zich.

De bestrijding/preventie van roest in gazon:

Er zijn een aantal maatregelen die u kunt treffen bij het bestrijden of de preventie van de drie bekendste soorten roest:

  • Zorg voor een juiste hoeveelheid bemesting;
  • Kijk uit voor verspreiding via de grasmaaier;
  • Gebruik het einde van het jaar een bemesting met stikstof.

Heeft u nog wat twijfels bij het behandelen of voorkomen van roest in uw gazon? U kunt altijd contact met ons opnemen voor uw vragen over roest in gazon.

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Prijs berekenen

Graszoden afhalen, bezorgen of laten leggen?
Bereken direct uw prijs en bestel uw graszoden online.

Eerstvolgende leverdata
di
1
feb
wo
2
feb
do
3
feb
vr
4
feb
di
8
feb
m2

Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2